”Fattade beslutet vid elva års ålder”

Öppnar upp sig om de svåra åren som förändrade allt

Foto: TT
Cristiano Ronaldo och mamma Dolores.
FOTBOLL

Cristiano Ronaldo var elva år gammal när han fattade sitt livs kanske viktigaste beslut.
Via The Players’ Tribune berättar världsstjärnan om de tuffa åren som formade honom till en världsstjärna.
”Nu kanske ni förstår”‚ skriver Ronaldo i texten.

The Players’ Tribune är plattformen där hundratals idrottsstjärnor har valt att lägga ut sina livsberättelser. Nu har turen kommit till fyrfaldige Ballon d’Or-vinnaren Cristiano Ronaldo.

Han inleder sin berättelse från Madeiras bakgator och minns tillbaka på en tid då han levde i fattigdom och inte ens hade tillgång till en målbur.

Först vid sju års ålder hade hans pappa – som då var materialförvaltare i klubben CF Andorinha – lyckats övertala honom att provträna med knattelaget och Ronaldo valde att gå dit i hopp om att göra sin pappa stolt.

Han lyckades.

Desto svårare var att övervinna hans mamma och systrar…

”Kommer aldrig glömma”

Kväll efter kväll kom de hem till middag med nya bravader att skryta om. Ronaldos pappa berättade stolt att lille Cristiano hade gjort mål men hans mamma och systrar lät sig inte imponeras.

”De sa bara: ’Okej, kul’. Men de visade ingen entusiasm. Inte ens när vi kom hem och pappa berättade att jag hade gjort två mål. Så vad kunde jag göra? Jag såg till att göra ännu fler mål”, berättar Ronaldo.

Till slut var dagen kommen – och Cristiano minns den som i går.

”Varje gång jag spelade tittade jag ut mot sidlinjen. Där satt alltid min pappa, helt ensam. Sen kom vi till den dagen jag aldrig glömmer. Under uppvärmningen tittade jag ut mot sidlinjen och där såg jag min mamma och mina systrar. Jag vet inte hur jag ska beskriva det här, men jag kunde verkligen känna att de trivdes. De satt tätt tillsammans på sittplatserna men de klappade inte, och de ropade inte, de bara vinkade åt mig, som om jag var med i någon slags parad. Det var tydligt att de aldrig hade varit på en fotbollsmatch förut. Men nu var de där. Och det var det enda jag brydde mig om”‚ berättar Ronaldo.

Foto: Manu Fernandez / TT / NTB Scanpix

”Då jag bestämde mig”

Han var elva år gammal när han lämnade ön Madeira för fastlandet och spel i huvudstadslaget Sporting Lissabon. En tid i livet då Cristiano Ronaldo utsattes för större prövningar än någonsin tidigare.

Han hade – nästan – allt som krävdes. Råtalangen, tekniken, farten, drivet – men inte musklerna.

”Det var något jag hörde hela tiden, även från tränarna. Det var alltid någon som sa att jag var för liten. Och det stämmer ju, jag var spinkig. Jag hade inga muskler. Så jag fattade ett beslut när jag var elva år gammal. Jag visste att jag hade talang, men jag bestämde mig för att börja träna hårdare än alla andra. Jag skulle sluta bete mig som ett barn, jag skulle börja träna för att bli den bäste i världen. Det gick så långt att jag smög ut från vår sovsal på kvällarna för att gå och träna. Och det dröjde inte länge innan jag hade byggt på mig mer muskler. Killarna som hade sagt att jag var för spinkig stod helt plötsligt och gapade åt mig”, skriver Ronaldo.

”En sista påminnelse”

Det gav resultat.

I dag ses han som den bäste i sin generation tillsammans med Lionel Messi och många lyfter även fram honom som en av tidernas bäste fotbollsspelare.

Och Cristiano Ronaldo kommer aldrig att glömma var han kom ifrån.

”Jag har ett speciell skrift graverad i mina nya fotbollskor. Det är på hälen på högerskon, och de orden är de sista jag läser innan jag går ut mot spelartunneln inför matcherna. Det är som en sista påminnelse, en sista motivation. Det står ’El sueño del niño’ – en pojkes dröm. Nu kanske ni förstår”.

ARTIKELN HANDLAR OM