”Man har sett många talanger glömmas bort”

Lustigs varning till stekheta spelarna: Är större press

Foto: MARCUS ERICSSON
FOTBOLL

Landslagskamraterna tror på succé om Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg genomför sina påstådda storflyttar.

Men Mikael Lustig har samtidigt en varning till alla fotbollsvärldens just nu högt värderade talanger.

– Det är en större press, det ska ändå folk veta. Man har sett många talanger som gått till storklubbar, sen går det lite trögt och sen glöms det bort, säger Lustig.

Det talades om att tomrummet efter Zlatan Ibrahimovic skulle bli massivt men när det svenska fotbollslandslaget på söndagen samlades inför fredagens VM-kval mot Frankrike gjorde de det men två av Europas just nu hetaste spelare. Victor Nilsson Lindelöf och Emil Forsberg har också fått börja landslagsveckan med att svara på lagkamraternas nyfikna frågor om var de egentligen kommer spela nästa säsong.

– Jag tror att alla har full koll på vad som händer. Man behöver inte vara raketforskare för att förstå att vi spelare snackar om sånt där också, säger Sam Larsson.

”Ska till mer än en säsong”

Nilsson Lindelöf spenderade helgen tillsammans med landslagskamraten Mikael Lustig i Umeå. Lustig är dock hemlighetsfull med hur mycket försvararen egentligen avslöjat om den förväntade övergången till Manchester United.

– Du får fråga honom. Han kopplade av. Det var inte mycket fotbollssnack.

I Nilsson Lindelöfs fall talas det om en prislapp på omkring 400 miljoner kronor. Emil Forsberg kan, om mittfältaren lämnar RB Leipzig, bli ännu dyrare. Samtidigt är det inte ens nära det marknadsvärde pressen satt på fredagens franske motståndare Kylian Mbappé.

Internationell press spekulerar i att 18-åringen kan komma att kosta över en miljard kronor och kanske bli historiens dyraste fotbollsspelare. Mikael Lustig varnar dock för att det inte innebär någon given succé.

– Tiden får utvisa det och om man bara kollar på den här säsongen och de matcher jag sett så är han ”the real deal”. Men det ska till mer än en säsong. Han ska även kunna gå till en större klubb och leverera där. Det är skillnad på att spela i Monaco och att gå till Arsenal, Liverpool eller United och göra samma sak där. Det ska ändå folk veta. Det är en större press. Man har sett många talanger som gått till storklubbar, sen går det lite trögt och sen glöms de bort, säger Lustig.

”Sett okej spelare gå för 130 miljoner”

Hur stort steg vore det för Lindelöf att gå till United?

– Det är så klart ett stort steg och det är samma sak där. United är så klart en större klubb än Benfica men han har gjort det så bra så länge nu så om det skulle bli så tror jag att United är en bra klubb som suktar efter något som inte är där just nu utan försöker bygga något nytt och få in talanger. Det kryllar inte av världsbackar där, klart att det är bra namn de har, men det hade varit ett bra alternativ.

Är han värd 400 miljoner?

– Som marknaden ser ut så är han väl det. Jag har sett många spelare som är helt okej som gått för 130 miljoner i Premier League. Så som marknaden ser ut: Ja, kanske.