”Kriminella har tagit sig in i svensk fotboll”

FOTBOLL

I en stor rättegång med olaga hot och penningtvätt återfinns flera personer, som dock inte är åtalade, med koppling till allsvenska spelare och utlandsproffs.

Fredrik Gårdare, som leder polisens insats mot kriminella i idrottsmiljö, menar att mer finns under ytan.

– Vi vet att kriminella tagit sig in i svensk fotboll, säger han till Sportbladet.

Foto: TT
Fredrik Gårdare.

Det var i slutet av mars som polisen för första gången informerade elitklubbarna om vad man upptäckt.

I samband med att Sef (Föreningen Svensk Elitfotboll) hade en ordförandekonferens med allsvenskan och superettans klubbar informerade Gårdare om hur organiserad brottslighet nästlat sig in i svensk fotboll.

”Någon form av trafficking”

Gårdare beskrev i DN om hur så kallade spelaragenter eller rådgivare, med annat än ärliga avsikter, agerar:

– Det kan innebära en mängd olika problem från att den enskilda spelaren blir kontaktad, kanske till och med mutad. Att man får en mängd kontanter, eller en dyr klocka som vi har sett i flera fall, för att sedan på kort eller lång sikt bli en handelsvara. 

– I vissa fall kan man tala om det som någon form av trafficking i flera fall med kriminella förmedlare som gör affärer med fotbollsspelare där fotbollsspelaren själv inte kan styra över det utan är utlämnad, sa han till DN.

”Solklart att de existerar”

När Sportbladet kontaktar Fredrik Gårdare med anledning av rättegången i Göteborg och de kopplingar till fotbollen som finns i den vill han inte kommentera dessa i detalj, men han säger:

– Sammantaget är det solklart att de här kriminella delarna existerar i svensk fotboll – annars hade vi inte heller gått ut med den här informationen tidigare. Vi har fått in ännu fler tips efter att vi har uppmärksammat det här problemet. 

Vet ni att spelare knyts till olika personer genom att de erbjuds till exempel gåvor?

– Ja, vi vet att spelare på olika nivåer, även juniorsammanhang, blir uppvaktade och erbjudna olika saker, allt från pengar till exklusivare klockor, säger Fredrik Gårdare.

ARTIKELN HANDLAR OM