Toivonens succérecept: Pratade med skorna

FOTBOLL

Vem kunde tro att Ola Toivonens skor varit dåliga?

Efter det osannolika målet från halva plan avslöjade Janne Andersson delar av succén:

– Ola bad vår idrottspsykolog Daniel Ekvall att prata med hans nya skor, han tyckte inte att de fungerade, säger förbundskaptenen.

Ola Toivonen blev stor matchhjälte mot Frankrike när han skickade in segermålet när klockan tickat upp mot 92 minuter och 55 sekunder.

Målet, från halva plan, kom efter en jättemiss av den franska målvakten Hugo Lloris som stressats av Sebastian Larsson och långt upp i banan skickade bollen rakt på Toivonen. På ett tillslag skickade anfallaren in 2–1-målet.

Efter matchen skrattar förbundskaptenen Janne Andersson när han tänker på avgörandet – och hur det faktiskt såg ut tidigare i veckan.

”Pratade med skorna”

Enligt förbundskaptenen kan idrottspsykologen Daniel Ekvall, som jobbar med laget, vara en lite udda huvudperson bakom den lyckade touchen på bollen. När Toivonen kom till samlingen tidigare i veckan var skorna både nya och dåliga.

– En liten parantes från tidigare i veckan. Vi har ju vår idrottspsykolog Daniel Ekvall som brukar dela in spelarna i grupper för samtal. Efter en sådan träff kom Ola och sa till Daniel att han skulle prata med hans skor. Han tyckte inte de nya skorna fungerade som han ville. Då var det väldigt roligt att han får göra mål med de nya skorna, säger Janne Andersson.

Ola Toivonen säger själv att Daniel Ekvall ”kan trolla lite”.

– På de två första träningarna funkade inte skorna så jag sa att du får prata med dem för jag har inte varit bra dem. Jag bara skratta, det var lite skämt från min sida. Men jag var lite ringrostig efter vila.

”Häftig upplevelse”

Toivonens lyckträff fick Janne Andersson att prata om den mest makalösa upplevelse han haft.

– Jag är inte så gammal att jag kommer ihåg (Lennart) Hyland när ”pucken glider in i mål”, men det här är ungefär samma känsla. Bollen var länge i luften. Direkt när Ola slår till bollen jublar jag som det är mål. tror jag, jag får den känslan med detsamma, Det är rätt spelare som får den chansen. En häftig upplevelse att vara med om. 

ARTIKELN HANDLAR OM