IFK-basen efter spelarupproret: ”Har fullt förtroende”

Foto: CARL SANDIN / BILDBYR N
Frank Andersson.

avPetra Thorén

FOTBOLL

Sprickan mellan sportchefen Mats Gren och spelartruppen i IFK Göteborg beskrivs som djup.

Enligt tidningen GT finns det ett brett missnöje från spelarnas sida.

IFK Göteborgs ordförande Frank Andersson är dock tydlig med hur klubben ser på situationen initialt.

– Jag har som ordförande fullt förtroende för Mats Gren, säger han till Sportbladet.

Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYR N
Mats Gren.

Läget i IFK Göteborg är minst sagt turbulent. Redan efter förlusten mot Häcken förra veckan sa lagkapten Mattias Bjärsmyr att klubben måste välja väg och efter segern mot Kalmar FF i söndags var Mads Albaek inne på samma spår.

Under onsdagen kom uppgifter på att läget är värre än så.

Först berättade den förre IFK-spelaren Gustav Engvall i BB-podden på GT att Mats Gren ljög för honom och ansåg att han fejkade skador under hans sista tid i IFK Göteborg.

Senare kom uppgifter från GT att flera av lagets nuvarande spelare var missnöjda med sin sportchef, som bemötte uppgifterna så här:

– Rykten och spekulationer får stå för er, säger Mats Gren.

Mats Gren, som vid sidan av uppdraget som sportchef också är klubbdirektör, hade efter skriverierna kontakt med klubbens ordförande Frank Andersson.

Frank Andersson meddelade efter samtalet att han som ordförande har fullt förtroende för Mats Gren.

”Talat med Mats i kväll”

Spelarna uppges vara missnöjda med Mats Gren, är det en kritik som ni i styrelsen fått ta del av direkt av spelarna?

– Nej, jag har inte hört något. Det är klart att i det läget som vi är nu när det är många spelare med utgående kontrakt. Så en del av den kritiken är säkert på grund av att det är ekonomiskt kärvt. Det är svårt att erbjuda det som spelarna vill.

Men det är allvarliga anklagelser mot klubbens sportchef, hur ska styrelsen hantera det på ett vettigt sätt?

– Jag tar alltid allvarligt på kritik. Jag har talat med Mats i kväll. Vi kan inte bara hålla för öronen och låtsas att det inte är något. Det måste man ta till sig. Men hur vi ska göra det? Ibland är det bra att rusa iväg, ibland är det bra att lugna ner sig och fundera. Det läget vi är i just nu.

– Jag har som ordförande har fullt förtroende för Mats. Sen var inte jag inne i förhandlingen med Gustav Engvall, det var Mats Gren som skötte det.

”Då hade det varit enklare”

Hur kommer turbulensen påverka IFK sportsligt?
– Jag tror inte det kommer att påverka. Sen förstår jag att det är tio-elva spelare som inte har avtal vilket gör det svårt. Flera spelare vill inte skriva på förrän de vet klubbens inställning, om vi ska satsa eller inte. Om Mats Gren hade kunnat säga att vi kommer att satsa hade det varit enklare.

– Vi har dessutom inte anställt klubbchef. Så Mats har haft ett dubbelarbete och det är ingenting som han ska anklagas för. Det får styrelsen och jag ta. Nu har vi anställt en kommersiell chef för att avlasta.

Ni hade styrelsemöte i måndags, hur långt kom ni i strategifrågan?
– Vi diskuterade det fram och tillbaka. Men vi fattade inget beslut. Fönstret öppnar i sommar. Någon form av viljeinriktning före sommaren måste vi ha.

”Inget jag kan kommentera”

Hur ser du på att spelarna går ut med sin kritik på det här sättet?

– Jag vet inte mer än det jag har läst mig till. Någon spelare som uttryckt sig kritiskt. Men det är inget jag kan kommentera.

Har ni styrelsen fått till er kritik från ledarstaben kring Mats Gren?

– Nej.

Enligt vad Sportbladet erfar har spelarna inte fått någon information om det kommer att bli ett möte kring krisläget eller inte.

Mattias Bjärsmyr, lagkapten, meddelar att han inte har några kommentarer till uppgifterna.

ARTIKELN HANDLAR OM