Mejla

Emelie Fredriksson

Fredriksson: Går mot en rysarsäsong

Linköpings långsiktiga arbete fick ett guldskimrande slut.

Foto: BILDBYRÅN

FOTBOLL

Pernille Harder, Stina Blackstenius och Marta vinkade hejdå.

Kvar står vi med den kanske stjärnfattigaste ligan på länge.

Samtidigt kan det bli den jämnaste någonsin.

Pernille Harder och Stina Blackstenius gjorde tillsammans 42 mål i fjol i en säsong där Linköpings långsiktiga arbete fick ett guldskimrande slut.

Den heta duellen med Rosengård gav 2016 samma spänning och nerv som under Eskilstunas stora succé med Gaëlle Enganamouit 2015 – men baksmällan kom med kraft.

Harder valde Wolfsburg, Blackstenius Montpellier och anfallskollegan Fridolina Rolfö Bayern München. Enganamouit valde i sin tur Kina istället för Rosengård efter sina skadeproblem.

Tyskland, Frankrike, inte minst England, och nu också Kina går offensivt framåt och de allsvenska lag som jagar nya anfallsess har inget att sätta emot i den internationella konkurrensen när storstjärnorna tittar efter ny klubbadress i Europa.

Kunde känts som nådastöten

Att det strax innan ligastarten blev klart att Marta valt USA och Orlando kunde ju ha känts som nådastöten. Men Anja Mittags comeback i damallsvenskan är en ordentlig pulshöjare och även om Marta och Mittag skiljer sig åt i spelstil så är det en ersättare som Rosengård ler brett åt. Senast tyskan huserade i ligan var hon en riktig gigant och det ska bli spännande att se hur anfallaren, som utsågs till årets spelare och skytteligavinnare både 2012 och 2014, står sig den här gången efter sina svagare år i PSG och Wolfsburg.

Rosengård ställs mot Kvarnsveden i premiären och har ett överlägset facit mot fjolårets nykomling. Det skulle inte förvåna mig om Mittag rusar upp i skytteligaledning efter den första omgången.

För Malmö-lagets del blev skadorna en festförstörare i fjol och inför den här säsongen, där alltså en skadad Lotta Schelin missar premiären, berättade tränaren Jack Majgaard Jensen att man lagt mer resurser på det medicinska teamet.

– Vi hoppas få mer kontinuitet. Det var många skador i fjol, så vi hoppas att vara mer förberedda den här säsongen, sa han på upptaktsträffen.

Även om Rosengård, efter Linköpings stora rockad, är skyhöga favoriter till guldet i år tror jag att vi går mot en riktig rysarsäsong. Att tippa tabellen på förhand känns nästan övermäktigt och många lag är beroende av att enstaka nyckelspelare håller sig hela och presterar.

Jag tror förvisso att Kif Örebro rycker upp sig rejält efter besvikelsen i fjol, men laget skulle lika gärna kunna hamna åtta som fyra – så oviss och jämn känns serien på förhand. Eskilstuna känns vassa, Linköping har stor potential och Piteå lär vara lika hemmastarka som vanligt. Samtidigt har Kristianstad värvat starkt och höjt sig ett snäpp och Kvarnsveden har kvar målsprutan Tabitha Chawinga.

Tar inget för givet

Förra året trillade klassiska Umeå ut med huvudet före efter en stökig säsong, trots en trupp med flera landslagsspelare, och i år tror jag inget lag tar något för givet. Fjolårets nykomlingar Kvarnsveden och Djurgården stod för starka säsonger då och i år ska anfallsglada Malmö-laget LB07 och talangsprängda Hammarby försöka sig på samma bedrift. Jag tror inte alls att de är chanslösa.

Den här allsvenska säsongen kryddas dessutom av ett EM-slutspel i sommar. Räkna med att det är många spelare som fram till dess kommer göra allt för att visa Pia Sundhage och Lilie Persson att de förtjänar en plats i det laget.

Det finns alltså flera anledningar att besöka Malmö IP, Stockholms Stadion, Linköping Arena, LF Arena, Tunavallen och de andra allsvenska arenorna, i år.

Inte minst eftersom jag är övertygad om att vi kommer se nya stjärnor tändas.

Av: 

Emelie Fredriksson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet tippar: Så slutar damallsvenskan

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

OBOS Damallsvenskan i fotboll

Gaëlle Enganamouit

Pernille Harder

Stina Blackstenius

Hanna Folkesson

Pia Sundhage

FC Rosengård