VM-matcherna kan delas i fyra perioder

Fifa i brev till sändande bolag: Möjlighet till reklamavbrott

I ett mejl till sändande bolag öppnar Fifa för att en ny regel ska användas under fotbolls-VM.

Sommarens VM-matcher kan spelas med kortare pauser mitt i båda halvlekarna, skriver Fotbollskanalen.

– Avkylningsavbrotten ger möjlighet till ytterligare ett reklamavbrott i en avgörande del av matchen, har Michel d’Hooghe, ordförande i Fifas medicinska kommitté, tidigare förklarat.

Fifa oroas över att värmen kan komma att bli ett problem vid sommarens VM-slutspel i Brasilien. Därför kan en ny regel användas under mästerskapet.

Styrs av temperaturen

TV4, som sänder mästerskapet tillsammans med SVT, har fått ett mejl från Fifa om förändringen. Där skriver förbundet, enligt Fotbollskanalen, att de kan införa två ”Cooling Breaks” i varje match.

Temperaturen ska kontrolleras 90 och 60 minuter före avspark och är den över 32 grader kan evenemangsansvarige, som även ska ta hänsyn till tid, molnighet och stadions placering, införa en tre minuter lång paus i varje halvlek.

Domaren bryter då spelet som sedan återupptas där det var när spelarna kylt av sig. Fifas medicinska kommitté godkände förslaget i oktober 2013 och nu meddelar Fifa alltså att regeln kommer användas under VM.

”Vågar inte bryta för reklam”

När beslutet togs välkomnade den medicinska kommitténs ordförande Michel d’Hooghe också möjligheterna avbrottet ger de kommersiella tv-kanalerna.

– Avkylningsavbrotten ger möjlighet till ytterligare ett reklamavbrott i en avgörande del av matchen, när utgången fortfarande står och väger och tittarna förmodligen inte kommer stänga av. Det förstärker fotbollens flöde, till skillnad från den start och stopp-rytm som stora amerikanska sporter som baseball och amerikansk fotboll har. Fotboll är en utmaning för kommersiella bolag eftersom det är långa sträckor när de inte vågar bryta för reklam av rädsla för att missa ett avgörande ögonblick, sa d’Hooghe då till nyhetsbyrån NAN.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN