Avbrutna matchen slutar oavgjort

”Djurgården och deras supportrar har drabbats hårt”

Matchen mellan Helsingborg och Djurgården bröts efter att Djurgårdssupportrar stormat planen.

Inför stormningen hade de tillresta fansen nåtts av beskedet att en supporterkollega mist livet.

I dag kom domen från disciplinnämnden:

Matchen skrivs som oavgjord, 1-1.

– Ett klokt och bra beslut. Det känns värdigt, säger Dif:s sportchef Bosse Andersson till Sportbladet.

– Vi förstår att det varit ett svårt beslut, men det kommer att få konsekvenser för svensk fotbolls framtid, säger HIF:s sportchef Jesper Jansson.

Det hade gått 40 minuter av matchen mellan Helsingborg och Djurgården när en ensam Dif-supporter sprang in på planen. Supportern fick springa nästan ett helt varv innan han stoppades av vakter.

Samtidigt som han togs om hand tog sig flera Djurgårdsfans in på planen. Anledningen var att en supporter skadadats allvarligt inför matchen och fördes till sjukhus med allvarliga skallskador.

Ryktena om att den skadade supportern avlidit nådde snabbt Djurgårdssuportrarna som skanderade "mördare, mördare" mot helsingborgsklacken.

Matchen avbröts vid ställningen 1-1 medan Djurgårdssupportrarna fördes bort från arenan.

Använder undantagsregel

I dag, drygt två veckor senare, meddelade disciplinnämnden sitt enhälliga beslut i ärendet.

Matchen skrivs som oavgjord, 1-1, och nämnden motiverar sitt beslut:

I sitt beslut betonar Disciplinnämnden att man anser att omständigheterna var sådana att huvudregeln vid avbrutna matcher inte ska tillämpas och att det finns synnerliga skäl för att använda undantagsregeln att matchen inte ska återupptas. Nämnden anser att det vid avbrottet rådande målresultatet 1-1 ska gälla som slutresultat”.

Det är Djurgårdens sportchef Bosse Andersson väldigt nöjd med.

– Jag är stolt över svensk fotboll att man fattar det här beslutet. Det glädjer mig och ger mig framtidstro. För fotbollen är det helt rätt att lägga den här matchen bakom oss och blicka framåt. Det hade blivit för mycket diskussioner om saker som inte är bra för fotbollen (om matchen spelats om reds anm), säger Andersson vid dagens Djurgårdsträning.

Djurgårdens anfalare Amadou Jawo håller med sin chef och fyller i:

– Jag är väldigt nöjd med det. Alla andra alternativ hade känts väldigt konstigt. Att åka ner och spela hade ju varit det sämsta alternativet, säger Jawo.

Och han får medhåll från sin lagkapten Andreas Johansson:

– Vanligtvist är jag alltid för att matcherna ska avgöras på planen. Men att vi skulle ner dit igen och att våra supportrar och Helsingborgs-supportrarna skulle ner dit och uppleva det igen... det hade inte varit bra på något sätt, säger ”Adde”. 

”Vi behöver betänketid”

Helsingborgs sportchef Jesper Jansson hyllar inte beslutet på samma sätt.

– Vi förstår att det varit ett svårt beslut att fatta för disciplinnämnden, men det kommer att få konsekvenser för svensk fotbolls framtid. Vi behöver betänketid innan vi kan kommentera beslutet ytterligare, säger HIF:s sportchef Jesper Jansson till klubbens hemsida.

För Sportbladet utvecklar han:

– Alla inom klubbledningen har inte hunnit läsa igenom domen, alla måste få göra det. Sedan får vi prata igenom beslutet. Det var ett mycket svårt beslut och på något sätt kommer det få konsekvenser, som vi måste tänka igenom.

”Handlar om helheten”

Jansson menar att det handlar om många saker att ta hänsyn till, inte bara planstormningen i sig (som bröt matchen) eller dödsmisshandeln.

– Om jag ska uttrycka mig personligt och spontant: det handlar om helheten. Det hände saker innan, under och efter den här matchen – det inträffade saker i Helsingborg två dagar innan matchen, säger Jesper Jansson.

– Det ledde till en tragedi som aldrig får hända igen. Vi måste tänka till i svensk fotboll.

Nämndens beslut i dag gäller dock bara konsekvenserna för matchen och nu återstår arbete med att avgöra bestraffningsärenden vad gäller störningar från både Djurgården och Helsingborg.

Matchen har också lett till att både Helsingborg och Djurgården är anmälda för störningar under matchen men dessa störningar kommer Disciplinnämnden att behandla senare som bestraffningsärenden och de prövas alltså inte nu”, skriver nämnden i domen.

Disciplinnämndens bedömning i sin helhet

Domaren avbröt matchen sedan Djurgårdens supportrar tagit sig in på planen och på så sätt är det klart att det finns ett samband mellan avbrottet och Djurgårdens supportrar. Det har också framgått att polisen ansåg att det inte gick att uppnå den säkerhetsnivå som krävdes för att fullfölja matchen.

Normalt bör händelser utanför en arena i samband med en match inte påverka ett beslut om konsekvenserna av att matchen avbryts. Det som hände i centrala Helsingborg är emellertid en tragedi, framförallt för den avlidne mannen och hans familj men även Djurgården och deras supportrar har drabbats hårt. Det är oundvikligt att detta påverkar nämndens beslut.

Detta gör att nämnden anser att omständigheterna var sådana att huvudregeln vid avbrutna matcher inte ska tillämpas. Det betyder också att det finns synnerliga skäl för att använda undantagsregeln som innebär att matchen inte ska återupptas.

Frågan är då om målresultatet ska gälla som slutresultat eller om matchen ska spelas om. Vid den bedömningen bör hänsyn tas till de säkerhetsproblem som kan uppstå om matchen spelas om men framför allt är det även här en fråga om respekt för den avlidna supportern. Nämnden anser därför att det vid avbrottet uppnådda målresultatet 1-1 ska gälla som slutresultat.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.