Grönt ljus för fransk toppskatt

FOTBOLL

75 procent skatt Zlatan och kompani

Foto: Zlatans PSG tvingas betala toppskatt.

Frankrikes författningsdomstol har nu gett klartecken för regeringens omtvistade "miljonärsskatt" – som tidigare i år fick fotbollsklubbar att hota med strejk.

– Beslutet är djupt beklagligt, säger ligapresidenten Frederic Thiriez till RTL.

En av klubbarna som drabbas är PSG, med fler än tio spelare som hamnar över gränsen, bland dem Zlatan Ibrahimovic.

Förslaget att arbetsgivare ska betala 75 procent skatt på löner som överstiger 1 miljon euro om året strider inte mot författningen, enligt domstolen, som tidigare underkände det ursprungliga förslaget om att skatten skulle betalas av löntagaren. Skatten ska gälla under 2013 och 2014.

Skatten väntas beröra 470 företag och ett tiotal fotbollsklubbar och beräknas ge franska staten 210 miljoner euro om året. Den ingår i president François Hollandes strävan att låta de rika göra mer för att lyfta Frankrike ur krisen.

”Absurt”

Men i fotbollsfrankrike ser man inget positivt med skatten.

Ligapresidenten Frederic Thiriez är dyster i dag.

– Författningsdomstolens beslut är djupt beklagligt. Alla är överens om att 75 procents skatt är ekonomiskt absurt, ineffektivt skattetekniskt och socialt orättvist. Konsekvenserna kommer att blir väldigt allvarliga för våra stora klubbar under de kommande åren, säger Thiriez till RTL.

Hollande sa tidigare i år att skatten inte är "ämnad att skada" utan att snarare mana företag att sänka chefslöner i tider av ekonomisk kris.

Kristopher Karlsson
TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Ligue 1