Albornoz med – men kanske inte får spela

FOTBOLL

Omdiskuterat beslut av Hamrén – och hela turnén hotad

Miiko Albornoz är dömd för sexuellt utnyttjande av minderårig.

Nu är 23-åringen uttagen till landslagets januariturné.

Men om det blir några matcher är osäkert.

När Alexander Gerndt togs ut till de avslutande VM-kvalmatcherna fördes debatten kring förbundets ansvar att ta ut en misshandelsdömd spelare. På torsdagen blev frågan återigen aktuell när Malmö FF:s Miiko Albornoz kallades in till landslagets januariturné.

– Jag förstår att det finns olika synpunkter men säger som tidigare i det här fallet: Min skyldighet som förbundskapten är att sportsligt ta ut de spelare jag anser är bäst för den uppgift vi står inför. Där tycker jag Miiko verkligen visat att han ska vara i den här truppen, säger Erik Hamrén.

Dömd i februari

Den 23-årige ytterbacken dömdes i februari till ett villkorligt straff för sexuellt utnyttjande av barn. Harmén säger att han nu följer förbundsstyrelsens direktiv som gett förbundskaptenen godkännandet att ta ut spelaren i det svenska landslaget.

– Självklart är det ett ansvar på alla som jobbar med det här men jag har också ett stort förtroende för vår styrelse som tar hand om de här politiska frågorna. Att de tar rätt beslut. De följer jag. Jag tycker också deras policy att ta de här sakerna från fall till fall och inte har samma linje för alla, säger Hamrén.

Vad säger du om brottet han är dömd för?

– Det säger sig självt att det inte är något någon tycker om.

”Kan bli en bra förebild igen”

Hamrén säger att han tror att Albornoz kan bli en bra förebild igen.

– Jag tycker att alla människor ska vara förebilder, oavsett yrke. Men oavsett om det är en fotbollsspelare eller till exempel en journalist så gör man dumheter ibland. Man gör fel. Så fungerar det för vilken människa det än är, oavsett vilket yrke du har. Jag tycker alla människor ska se till att vara så bra förebilder som möjligt.

Men även fast Albornoz finns med i truppen är det inte säkert att han, eller någon annan av spelarna, får spela någon match i januari. Kina tackade på torsdagen nej till det planerade mötet med Sverige och hela samlingen är nu hotad.

– Det innebär att vi inte åker till Kina eller Vietnam. Vi har under tiden jobbat med lite olika alternativ, eftersom vi vet av erfarenhet att det inte alltid går som man vill, så vi har just nu diskussioner att spela två matcher i Förenade Arabemiraten. Det är inte klart än. Det är inte klart med datum. Så det får vi avvakta och se. Jag hoppas få besked de närmaste dagarna men kan inte lova det, säger landslagschefen Lars Richt.

Blir det inte Förenade Arabemiraten ställs hela landslagssamlingen in.

ARTIKELN HANDLAR OM