Förbundet sågar ÖSK

FOTBOLL

5,5 miljoner ska räknas bort

Svenska fotbollförbundet lämnade i går in sitt yttrande om Örebro SK:s indragna elitlicens till riksidrottsnämnden.

Svaret är en tuff sågning och ett frontalangrepp på ÖSK.

- Vi måste spela på samma spelplan, säger Lars-Åke Lagrell.

Över 22 sidor svarar Svenska fotbollförbundets ombud, den välmeriterade processadvokaten Claes Lundblad från Mannheimer Swartling, på ÖSK:s överklagan till riksidrottsnämnden (Rin).

Skrivelsen tar upp flera punkter för att visa att ÖSK:s kontrollbalansräkning från 30 juni förra året egentligen visade upp ett negativt eget kapital.

Nya slutsatser

- Vi anser att samarbetsavtalet med Spelarinvest (riskkapitalbolaget) överhuvud taget inte borde beaktats, säger Lundblad.

Det innebär i praktiken att förbundet menar att de cirka 5,5 miljoner kronor som bolaget investerade i ÖSK:s spelartrupp inte skulle tagits med i kontrollbalansräkningen.

Varken licens- eller appellationsnämnden kom till den slutsatsen.

- Nej, men de berörde frågeställningen. Ett mål som går igenom tre instanser på det här sättet mognar när frågorna klarnar, säger Lundblad.

På den mest omdebatterade punkten, den bokföringstekniska frågan om ÖSK skulle gjort en så kallad skuldreservering på det belopp som riskkapitalbolaget investerade, försvarar förbundet appellationsnämndens slutsats.

Ska "uppliva sitt minne"

Och för att stärka den uppfattningen ska fotbollförbundet komplettera med utlåtande från experter inom redovisning i början av nästa vecka.

Förbundet vill kalla flera personer ur ÖSK:s ledning till förhör vid Rin:s sammanträde 2 februari - bland annat ÖSK:s ordförande Christer Liljenberg och föreningens revisor Gerry Ohlsson.

Fotbollförbundets ombud uppmanar också Rin att inför mötet påpeka för Liljenberg och Ohlsson "att uppliva sitt minne avseende de frågor förhöret gäller".

Fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell har läst igenom svaret till Rin.

Lagrell är nöjd

- Jag har inte lagt mig i hanteringen, men jag är nöjd med utformningen. Svaret beskriver på ett bra sätt situationen, säger Lagrell.

Yttrandet är tufft utformat.

- När vi ställs mot en förening som valt att ta till alla till buds stående medel måste vi agera likadant. Förbundet måste låta likvärdiga yrkesmänniskor och experter få hantera frågan, säger Lars-Åke Lagrell.

Läs också:

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM

Superettan