Gudarna har landat!

FOTBOLL

En halv miljon hyllade EM-hjältarna på hemmaplan i Aten

1 av 4 | Foto: 45 000 personer hyllade Greklands fotbollshjältar på gamla Olympiastadion (där de första spelen hölls 1896) i går kväll.

Kung Otto har kommit hem till sitt nya rike.

Grekland.

- Vi har tagit EM-guld, det är ingen dröm, säger Otto Rehhagel.

- Nu har vi hämtat hem pokalen till Aten.

När det grekiska guldlaget i går återvände hem följdes deras 35 kilometer långa triumffärd från flygplatsen av närmare 500 000 personer. Atens gator var kantade av jublande greker och tutande bilar. När laget sedan kom fram till Panathinaikosstadion, där de första olympiska spelen 1896 avgjordes, möttes de av ytterligare 45 000 skrikande människor.

Tre timmars väntan

Folk var klädda i vitt och blått, de var invirade i grekiska flaggor och målade i ansiktet. Landet hade firat i ett helt dygn och fortsätter att fira och fira.

När bussen med de skrattande och dansande spelarna anlände steg jublet bland fansen, många hade väntat i över tre timmar på att få hylla sina hjältar.

Laget och kung Otto togs emot på en scen, spelarna firade genom att dansa i bar överkropp och Atens borgmästarinna, Dora Bakojanni, ärade den tyske förbundskaptenen och laget med hedersmedborgarskap i staden Aten. Även premiärministern Kostas Karamanlis gratulerade landslaget med orden:

"En enorm glädje"

- Killarna har givit samtliga greker runt om i världen en enorm stor glädje. Ett stort tack till spelarna, tränaren Otto Rehhagel och alla fans som rest med till Portugal. Killarna har givit oss en lektion i vad grekerna kan klara av tillsammans.

I går blev det dessutom klart att Otto Rehhagel stannar kvar på sin post.

- Otto har förlängt sitt kontrakt med oss, inte bara till 2006, utan till 2008. Han stannar tills han går i pension, säger Vasilios Gagatsis, president i det grekiska fotbollförbundet till tidningen Bild.

Anna Carlsson