Uppdraget: Rädda AIK från konkurs

avRobert Laul

FOTBOLL

Robert Laul: Nye ordföranden kan bara ses som en tillfällig lösning

Foto: BILDBYRÅN
deppigt Efter en usel säsong har AIK hamnat i ytterligare svårigheter då klubben har ett allvarligt konkurshot över sig.

En tillfällig lösning.

På annat sätt går inte att tolka AIK:s nya styrelse med förre spelaragenten Johan Strömberg i spetsen.

Som har ett enda uppdrag fram till ordinarie bolagsstämma i mars: Rädda bolaget från konkurs.

Robert Laul.

Agent är egentligen fel ord, Johan Strömberg är advokat men sådana har också tillåtelse enligt regelverket att representera spelare samt jobba med fotbolls- och hockeytransfers.

Strömberg, 52, var inom fotbollen en ganska kontroversiell och tuff aktör i början av 2000-talet. Dels tog han flera spelare från Sverige till Norge (till exempel dagens AIK-tränare Andreas Alm till ett lukrativt kontrakt med Kongsvinger). Dels hade han ett flertal strider med bland annat Djurgården: först som representant för Rami Shaaban vid försäljningen till Arsenal, sedan som juridiskt ombud för Kjell Jonevret när denne sades upp under märkliga omständigheter från sin managertjänst.

Skiftande omdömen

Omdömen om Johan Strömberg pendlar från ”en slirig jävel” till ”en publicitetskåt jävel”, men pratar du i stället med hans klienter har de inte mycket negativt att säga – och det är av sina klienter en advokat ska vara uppskattad.

Sedan några år har Johan Strömberg mest jobbat med hockeyspelare, samt på advokatfirman Nordia där han är advokat, delägare och vd. 2008 blev han ordförande i AIK:s huvudstyrelse men hoppade av 2010 på grund av att det tog för mycket tid från advokatjobbet och familjen.

Ett ordförandeuppdrag i AIK Fotboll AB tar knappast mindre tid – framför allt inte i tider då detta bolag lever under ett mer eller mindre akut konkurshot.

Bland annat av den anledningen kan jag inte se något annat än att Johan Strömbergs styrelse är en tillfällig lösning som under tre månader har två uppdrag: nyemissionen och utförsäljningen av spelarandelar.

Lyckas dessa insatser kan AIK börja om från noll och fokusera på det sportsliga.

Anledningen till att AIK vid en extrainsatt bolagsstämma nu på tisdag byter ut förre ordföranden Mats Gustavsson och storägaren Per Bystedt med flera är det kraftiga missnöje från olika håll mot hur bolaget har rattats under 2010.

Ett intressant nytt namn

Det är svårt att hitta invändningar mot kritiken, däremot finns inget som säger att denna styrelsesammansättning är bättre skickad att lösa de akuta problemen. Men de kommer i alla fall att få mer arbetsro.

Det enda riktigt intressanta nya styrelsenamnet är Panaxia-vd:n Thomas Gravius, 45, som först pröjsade ”halva” Jos Hooiveld till AIK och sedan hämtade hem halva försäljningssumman (nio miljoner) när holländaren såldes till Celtic.

Säkerhetsföretaget Panaxia är en liten modern framgångssaga som nu inte bara är AIK:s tröjsponsor – dess vd sitter dessutom i styrelsen samt riskar pengar vid spelarköp.

ARTIKELN HANDLAR OM