Allsvenskan i fotboll

”Vi är kunder men behandlas som skit”

Av: 

Patrik Brenning

FOTBOLL

Supportrarna i öppen protest mot förbundet

Allsvenskan har drabbats av en tung kris efter flera år av imponerande publiksiffror.

Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna protesterar i ett öppet brev mot de styrande organisationerna SvFF och SEF och får nu stöd från AIK:s, MFF:s och IFK Göteborgs fans.

– Vi ses som kunder men behandlas ändå som skit, säger Blackarmys ordförande Daniel Wilhelmsson.

Svensk Elitfotboll (SEF) samlar i morgon de allsvenska klubbarna för ett två dagar långt möte. Där ska parterna diskutera hur publikrisen ska kunna vändas under den återstående delen av säsongen.

”De har usel koll”

Inför mötet har Djurgårdens supporterförening Järnkaminerna skickat ett öppet brev till SEF och Svenska fotbollförbundet (SvFF) där de protesterar mot organisationernas hantering av publikfrågan.

”Järnkaminerna och många andra svenska supporterföreningar har länge varit tydliga med vad många enskilda fotbollssupportrar känner - Svenska Fotbollförbundet och SEF har dålig, för att inte säga usel, koll på varför man väljer att gå på fotboll i Sverige och hur man bör jobba för att få tillbaka publiken”, skriver supporterföreningen i brevet.

Järnkaminerna kräver bland annat fasta speldatum och en tydligare dialog med just supportrarna.

Vägrar lyssna på publiken

”Den stora skulden för publikutvecklingen bär SvFF som konsekvent vägrat lyssna på den publik som faktiskt går på fotboll och istället valt att komma med förslag efter förslag som gör det svårare, dyrare och kallare att gå på fotboll.”

Men det är lång ifrån bara Dif:s fans som är oroade. Järnkaminerna får nu stöd av supporterföreningarna för sina värsta rivaler AIK, Malmö FF och IFK Göteborg.

– Förbundet saknar helt verklighetsförankring. De tittar för mycket på England med till exempel förslaget om vår-höst fotboll i Sverige. Det är löjeväckande, säger Blackarmys ordförande Daniel Wilhelmsson.

Wilhelmsson säger att han helt saknar förtroende för att SvFF:s ordförande Lars-Åke Lagrell och Svensk elitfotbolls generalsekreterare Tommy Theorin kan vända publiktrenden.

Saknar förtroende

– Det verkar vara evighetsposter för de gubbarna. Därför tror och hoppas jag att supporterunionen blir ett mycket viktigt steg så att de kan vara med och påverka. Just nu ses vi som kunder men behandlas ändå som skit.

Även Änglarnas ordförande Tomas Olofsson och MFF Supports Ola Solér säger att de delar Järnkaminernas kritik.

– Det viktiga är att SEF börjar jobba professionellt. De kan inte bara ha åsikter utan måste börja arbeta tillsammans, säger Solér.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll