Laul: Bryta kontraktet? Nej, AIK måste hjälpa människan Dulee

FOTBOLL

Fans och sponsorer tycker det är nog, att spelaren måste bort.

Jag tycker inte heller att Dulee Johnson ska spela fotboll för AIK 2011.

Men att bryta kontraktet är ovärdigt. Först och främst bör klubben hjälpa honom tillrätta med livet.

Foto: Robert Laul.

Enligt Solna tingsrätt är Dulee Johnson oskyldig till våldtäkt. Tingsrätten finner att ”målsägandens uppgifter inte stöds av övrig utredning i sådan grad att hennes uppgifter framstår som så trovärdiga och tillförlitliga att de kan läggas till grund för bedömningen av åtalet. Det är därför inte ställt utom rimligt tvivel att Dulee Johnson tilltvingat sig samlag på det sätt som åklagaren har påstått”.

Ändå finns två offer i den här historien.

Dels en 22-årig flicka som anser att fotbollsspelaren tvingat sig på henne.

Dels Dulee Johnson.

Inte så mycket för att han häktades, åtalades och blev föremål för en rättegång i en process alla kunde läsa om – så fungerar rättssystemet. 26-årige Dulees problem är rimligen större än så. Sedan 2004 har han dömts till dagsböter för olovlig körning, samt till skyddstillsyn och samhällstjänst för misshandel av sin flickvän, rattfylleri och olovlig körning.

Utkastad ur landslaget

2008 åtalades han på nytt för grovt rattfylleri och olovlig körning, fälldes i tingsrätten men friades i hovrätten. Dulee Johnson har dessutom polisanmälts för ofredande samt bedrägeri men där lades utredningarna ner. Han är dags dato åtalad för sexköp, friad i tingsrätten, överklagat till hovrätten. Om även våldtäktsmålet kommer att överklagas är ännu inte bestämt.

Utöver detta pratar vi om en fotbollsspelare som ska ha kastats ut från sitt liberianska landslag efter att ha druckit drinkar och attackerat en fotograf. En spelare som ofta synts i Stockholms nattliv vilket givetvis inte är kriminellt men inte brukar accepteras av professionella fotbollsklubbar, särskilt inte om det sker kvällen före träning.

En elitidrottsman med kontroll över sitt liv försätter sig knappast i alla dessa situationer.

För några år sedan pratade jag med en klubbledare i Häcken. Han förklarade Dulees förmåga att hamna i klammeri med rättvisan med en syn på rättsväsendet han fått med sig från Liberia, ett afrikanskt land som haft stora problem med korruption där Dulees pappa Josiah N. Johnson tidigare varit idrottsminister.

Enligt klubbledaren hade Dulee inför sin första rättegång sagt att ”De kan inte döma mig till fängelse, jag är en berömd fotbollsspelare”. Efter rättegången – Dulee dömdes till skyddstillsyn och samhällstjänst – hade han kommit fram till klubbledaren:

– Vad var det jag sa?

Klubbledaren menade att ett fängelsestraff kanske skulle fått Dulee att tänka till, i stället levde han vidare i tron att fotbollsstjärnor inte får hårda straff i Sverige.

Oavsett vilka de bakomliggande orsakerna är till att Dulee Johnsons senaste sex år är rena kriminalstoryn skrev han i juni 2009 ett kontrakt med AIK över 2,5 år.

– Vi är otroligt nöjda med uppgörelsen, sa dåvarande sportchefen Björn Wesström på presskonferensen.

En enkel och ovärdig lösning

AIK vägrade i går kväll att svara på frågor vilket tyder på att klubbledningen antingen inte vet hur de ska agera, eller så vill de kommunicera ett beslut via hemsidan under dagen. Mycket talar för att Dulee Johnsons kontrakt på ett eller annat sätt rivs.

Det vore en enkel och ovärdig väg att gå, strunt samma vilka klausuler som eventuellt finns.

AIK:s ansvar är inte att Dulee Johnson ska spela fotboll redan under 2011. Men de har ett ansvar att försöka hjälpa honom med livet. Rätt insatser nu kan vara direkt avgörande för att en ung människa någon gång ska få ordning på sitt liv.

Fotnot: 10.01 kom ett pressmeddelande från AIK Fotboll, där de bekräftar att kontraktet med Johnson bryts.

ARTIKELN HANDLAR OM