Allsvenskan i fotboll

Nu vill guldtränaren bli sportchef i Blåvitt

Av: 

Michael Wagner

Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

FOTBOLL

GÖTEBORG. In som en tillfällig lösning.

Men efter en dryg månad som ersättare till Mats Gren vill Jonas Olsson, 48, ha jobbet som sportchef i IFK Göteborg permanent.

– Jag skulle inte tacka nej om jag fick frågan, säger han till Sportbladet.

I förra veckan skrev Sportbladet om hur tidigare IFK Göteborgsspelaren och utlandsproffset, numera försäkringsrådgivare på SEB, George Mourad är ett namn som klubben sonderat med i sin jakt på ny, permanent sportchef efter sparkade Mats Gren.

Enligt vad Sportbladet tagit del av under de senaste dagarna finns just nu med stor sannolikhet den hetaste kandidaten redan på plats i akademichefen Jonas Olsson som för en dryg månad sedan blev tillförordnad sportchef när Mats Gren fick sparken.

Den tidigare guldtränaren från 2007 och SM-guldvinnande mittbacken (sex gånger) uppges ha klivit in i rollen på ett sätt som imponerat på omgivningen.

Vill bygga långsiktigt

– Vi håller på med ett pussel där sportchef, assisterande tränarrollen, spelare in och ut – hela organisationen ska sättas. Hur det kommer se ut vet vi inte riktigt än, säger han.

Är du sugen på att fortsätta som sportchef?

– Skulle jag få frågan så skulle jag inte tacka nej. Men det handlar också om vad jobbet skulle innebära innehållsmässigt. 

Vad vill du att jobbet ska innehålla om du blir sportchef?

– Då tycker jag att det är viktigt att göra något som är på sikt, och ordentligt från början utan genvägar. Det handlar om att jobba med egna spelare, utbildning och träning. Generellt tycker jag att spelarna tränar alldeles för lite. Spelarna är heltidsanställda och kan finnas kring träningsanläggningen hela dagen.

– Jag vill i så fall bygga något som ger framgång över tid, inte bara ett år i allsvenskan. Det ska vara hållbarhet i det och det innebär en spelartrupp som har relationer till varandra, som har jobbat ihop längre. Då går det inte att byta massor av spelare i varje transferfönster. 

Vad innebär det när det handlar om vilken fotboll som IFK Göteborg ska spela?

– Fotboll handlar både om underhållning och att vinna. Vilka gör målen? Anfallarna. Vilka har bollen mest? Mittbackarna. Alltså gäller det att ha ett varierat anfallsspel. Både korta och långa bollar, passningar som går framåt, variation, fart.

– Jag tycker inte det är underhållande med ett skott på mål och tio passningar bakåt till egen målvakt, säger Jonas Olsson och fortsätter:

– Som grund måste man utgå från de spelarna man har. Man spelar som man kan, men man strävar efter att spela som man vill. 

– Om IFK Göteborg ska ha som ambition i framtiden att spela ute i Europa igen så får vi också fundera på hur vi ska kunna hävda oss där. Om man inte kan besegra dem, var annorlunda.

Jämför med guldåret 2007

Eftersom IFK Göteborg är mitt uppe i sitt så kallade strategiarbete vill Olsson inte recensera tränaren Poya Asbaghis ambitioner spelmässigt med Blåvitt under 2018.

– Jag tror att det här året har varit väldigt lärorikt för alla. Har man stora resurser kan man köpa in det som behövs, men vår ekonomi är begränsad. Vi måste ha en plan som inte bygger på att värva ihop ett lag. Då handlar det om att värva ett fåtal och ha resten eget. 

– Vi har många landslagsmän i de yngre landslagen. Det är spelare som vi inte ska misslyckas med.

– Det är ungefär som när Stefan Rehn och jag var tränare 2007. Vi hade inga pengar att röra oss med då heller. Det var lite samma läge med yngre lovande spelare som Marcus Berg, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson. Det enda jag vet är att om man ger de yngre spelarna chansen så kommer de växa enormt och då springer de ofta förbi de redan etablerade spelarna. De yngre landslagsspelarna som vi har med Benjamin Nygren i spetsen är väldigt utvecklingsbara och då kan det gå väldigt fort.

Hur känner du det personligen när George Mourads namn dyker upp bland spekulationerna som ny sportchef?

– Jag är ganska avslappnad. Om IFK Göteborg tycker att någon annan är rätt val så kör jag vidare som akademiansvarig. Det är en vinn-vinn-situation för mig, säger Jonas Olsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal.

Sportbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

”Värvar inte många spelare närmaste åren”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll

Mats Gren

IFK Göteborg

Stefan Rehn

Pontus Wernbloom

Marcus Berg