Klubbat: Reglerna ändras efter Kim Källström-domen

Foto: C More
Kim Källström i Djurgårdens omklädningsrum.
FOTBOLL

Kim Källström fångades på bild i Djurgårdens omklädningsrum under en match i höstas där han var avstängd och riskerade påföljder.

Incidenten väckte frågor och har fått SvFF:s tävlingskommitté att ändra reglerna.

Det bestämdes på Svenska Fotbollsförbundets representatskapsmöte under fredagen.

Det var i höstas när Djurgården tog emot Jönköping på Tele2 som en avstängd (som dragit på sig tre gula kort) Kim Källström fångades av C Mores kameror inne i omklädningsrummet i halvtidspausen där man kunde man se lagkaptenen gestikulera mot lagkamraterna.

Något som då bröt mot förbundets regelverk.

”Spelare får under tiden denne är avstängd inte uppträda i någon ledarroll i tävling där spelaren erhöll sin avstängning under tiden denne är avstängd. Det innebär bl.a. att spelaren inte får befinna sig i närheten av det tekniska området och inte heller på annat sätt instruera sitt lag”, står det i regelverket.

Fritt att besöka lagkamraterna

Källström friades dock och med hänsyn av att reglerna gör skillnad på spelare som stängts av efter röda kort, och tre gula kort, dels för att Källström inte kunde anses ha ”uppträtt i ledarroll” då han på grund av sin avstängning inte var uttagningsbar i truppen och således inte upptagen i domarrapporten.

Nu har regelverket setts över och på Svenska Fotbollsförbundets representatskapsmöte under fredagen basunerade SvFF:s ordförande i tävlingskommittén Gerhard Sager att ett förtydligande nu skett.

– En avstängd spelare får inte finnas med på domarrapporten och då inte få sitta på bänken. Däremot får en avstängd spelare gå in till sina kompisar före matchen, i halvtid och efter matchen om den så vill och tala med sina kompisar där, det är helt okej. Det har varit oklart tidigare. Nu har vi bringat klarhet i det här, säger Sager som på representationsmötet också berättade att han nu lämnar sin post som tävlingskommitténs ordförande efter elva år.

– Jag lämnar i mars månad. Det är åldern och jag håller på att avveckla mina styrelseuppdrag överhuvudtaget. Jag har fyllt 70 så det är dags.

ARTIKELN HANDLAR OM