Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Spanska reaktionerna efter uttåget: ”Förtjänar vara hemma”

Av: 

Lo Hägerfelth

FOTBOLL

Spanien är utslagna ur VM.

Hemma i Spanien är reaktionerna fördömande.

– Att tänka att en operett som den att byta förbundskapten inte skulle föra med sig konsekvenser var naivt, skriver journalisten Roberto Palomar.

De var stora favoriter att ta sig vidare, en av de tippade att ta sig till final.

Men efter 120 minuter, 1–1 och en straffläggning mot Ryssland är Spanien utslagna ur VM.

Därmed lämnar spanjorerna mästerskapet med ett stort misslyckande, ut i åttondelsfinalen efter att ha åkt ut i gruppen 2014.

Att kritiken i Spanien är högljudd kommer därför som ett brev på posten.

– Matchen var, minst sagt, en skräckfilm. Dåligt utförd, dåligt planerad och otroligt nog producerat mot ett andra klassens motstånd. Antalet passningar i slow motion, bristen på beslutsamhet vid 1–0, bristen på lösningen i andra halvlek och i förlängningen förklarar katastrofen, skriver till exempel journalisten Roberto Palomar i Marca.

– Spanien är där de förtjänar att vara: hemma. Florentino, Lopetegui, Rubiales: tack. Tack så mycket var och en av er.

”Det startade med Florentino Pérez”

Med det sist nämnda syftar Palomar på Florentino Pérez (Real Madrids klubbpresident), Julen Lopetegui (Real Madrids nye tränare, sparkad som spansk förbundskapten två dagar innan Spaniens VM-premiär) och Luis Rubiales (ordförande i spanska fotbollsförbundet).

Det han menar är så klart härvan kring Lopetegui dagarna innan VM-starten, då Real Madrid - enligt rapporteringen - gick in och anställde Lopetegui bakom det spanska förbundets rygg. Något som gjorde att Rubiales valde att sparka Lopetegui och tillsätta Fernando Hierro som förbundskaptenen dagarna innan premiären mot Portugal.

– Det startade med Florentino Pérez, som intog landslaget som en tjuv. Julen Lopetegui följde, illojal och oetisk. Luis Rubiales fortsatte, impulsiv och med en enkel avtryckare, och spelarna avslutade genom att vara nonchalanta i några nyckelmoment i fyra matcher av vilka vi bara vann en. Att tänka att en operett som den att byta förbundskapten inte skulle föra med sig konsekvenser var naivt, skriver Palomar.

”Ger inga andra chanser”

Härvan runt förbundskaptensposten är något som kritiseras från flera håll, av flera tidningar, efter uttåget. Men även sättet som Spanien spelade på, framför allt mot Ryssland, får skarp kritik.

– Om du leker med elden i ett VM kommer du till slut att brinna upp. Spanien inledde turneringen med bra fotboll mot Portugal, men tappade sedan den matchen för att komma till de hemska matcherna mot Iran och Marocko. Fernando Hierros lag visade alla brister som redan hade indikerats. Den allvarligaste, utan tvekan, bristen på rörlighet, skriver Joaquín Caparrós i El Mundo och får medhåll av Ivan San Antonio i Sport.

– VM ger inga andra chanser. Det är en turnering som straffar misstag och belönar de modiga. De Gea (målvakten) exemplifierade det Spanien som intog Ryssland: han gjorde inget fel, men han gjorde inte bra ifrån sig heller. För att lyfta bucklan måste du kasta dig in utan att titta bakåt. Bristen på substans är synonymt med misslyckande.

LÄS MER: Stor guide till VM – lag för lag
LÄS MER: Alla artiklar om fotbolls-VM
LÄS MER: VM i tv – så sänds matcherna
LÄS MER: Alla trupper – spelare för spelare
LÄS MER: Resultat i fotbolls-VM – live och tabeller

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

LÄS VIDARE

Karlsson: Det kan bli ett rejält självmål

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fotbolls-VM 2018 i Ryssland

Julen Lopetegui

Fernando Hierro

Fotbolls-VM

Spaniens herrlandslag i fotboll