Stjärnan lovar att nu lyfter Sverige: ”Vore korkat annars....”

avPetra Thorén

FOTBOLL

S:T PETERSBURG. En stark defensiv har tagit Sverige till åttondelsfinal.

Nu ska den defensiva grunden tillsammans med en spetsigare offensiv ta laget vidare.

– Det är nu vi ska visa om vi har här att göra eller inte, säger Albin Ekdal.

Efter en knapp seger mot Sydkorea, en tung förlust mot Tyskland och en säker seger mot Mexiko har det svenska landslaget landat i en åttondelsfinal i S:t Petersburg.

Resan hit har gått bra tack vare en solid defensiv. Arbetskapaciteten, lojaliteten har varit talande för det här laget.

Men flera spelare vittnar om att de defensiva uppgifterna går ut över de offensiva.

– Det man kan kräva av alla spelare att man verkligen ger hundra procent och det har alla verkligen gjort. Sen finns det en spelare som kan göra det bättre spelmässigt och jag är en av dom. Förhoppningsvis kommer det nu, säger mittfältaren Albin Ekdal.

Vad kan du göra bättre själv?

– Jag tycker bara att jag kan göra det bättre än vad jag har gjort. Vi har försvarat oss mycket både mot Mexiko och Tyskland och då blir det att krafterna tar slut lite när man väl får bollen. Jag tycker att jag kan göra det bättre med bollen, jag tycker att jag har slarvat en del, säger han.

En annan offensiv nyckelspelare som krampat offensivt är mittfältaren Emil Forsberg. Han hamnade i fördelaktiga lägen mot Mexiko, men skotten gick högt över. Han kom också till bra passningslägen, men fattade fel beslut.

Ytterligare en spelare som haft chanser är Marcus Berg. Uppoffrande i sitt defensiva slit, men anfallaren kunde gjort ett par mål också.

”Det vore korkat”

Att Sverige är i åttondelsfinal utan att Marcus Berg eller Emil Forsberg gjort mål, säger en del om det här laget. Men innebär att det finns ett sparkapital.

Förbundskapten Janne Andersson gav sin syn på det under en längre pressträff i helgen:

– Både Marcus och Emil har tagit en del avslut men inte riktigt fått till det där sista. Jag uttryckte det efter Sydkorea där Marcus hade en del lägen att rätt vad det är kan han göra tre mål på tre chanser. Han är den typen av spelare. Samma med Emil, det kan bara smälla till. Det finns lite innestående, men idrotten är inte riktigt sådan. Över en lång säsong är den sådan, men här är för få matcher för att man ska räkna med att saker jämnar ut sig. Förhoppningsvis fortsätter de att komma i lägen och det är det viktigaste, framför allt för Marcus som forward. Jag tycker också att Emil gör ett fantastiskt bra jobb i den positionen som helhet. Han faller inte för att han inte gör mål och assist utan det blir en bonus.

Albin Ekdal hoppas att offensiven släpper en aning mot Schweiz.

För en åttondel är de svenska spelarna inte nöjda med.

– Vi är inte nöjda och vi vet att vi har en god chans mot Schweiz. De är sexa i världen och har knappt förlorat så de är lite favoriter, men det vore korkat om vi inte gav allt för att göra något riktigt stort av den här sommaren och inte bara åka hem nöjda.

Foto: Peter Wixtröm
Albin Ekdal tror det finns mer att hämta i det Sverige som ändå tagit sig till åttondelsfinal i VM.
ARTIKELN HANDLAR OM