”Jag fick råd av alla, förutom Sirius-folk, att inte gå hit”

Publicerad 2018-06-28

UPPSALA. Han skrev på för Sirius och debuterade mot Hammarby i dag.

Trots att många avrådde Robert Åhman Persson från att skriva på för klubben.

– Att det är självmordsuppdrag, i princip. Det sporrar mig bara ännu mer. Folk som kan fotboll vet att det finns kvalitéer i Sirius, säger ”RÅP”.

Följ ämnen

I allsvenskan har Robert Åhman Persson representerat flera klubbar: AIK, Örebro SK och Malmö FF. Men när han återvände hem från Belenenses i Portugal skrev han på för allsvenska jumbon IK Sirius.

I dag, i träningsmatchen mot Hammarby, debuterade 31-åringen. Det blev seger med 2–1 för Sirius.

– Det var kul att vinna. Man vill alltid vinna, trots att det är träningsmatch. Så det var skönt att komma in och bidra, säger Robert Åhman Persson.

In i hetluften

”RÅP” hoppade in i andra halvlek, det blev 25 minuter i 28 graders värme.

– Det var varmare på bänken, det var som ett växthus. Men på planen var det inte så farligt, säger han.

Hur kändes det att göra debut för Sirius?

– Jättebra. Jag fick råd av alla, som inte är Sirius-folk, att inte gå hit.

Jaså?

– Ja. Men jag har en koppling till staden, jag flyttade härifrån när jag var 15 år. Det känns som det finns mycket bra här. Vi håller på att bygga en ny arena, och det är Sveriges fjärde största stad, så det finns utvecklingsmöjligheter. Jag tror mycket på det och vill vara med på den resan och ta klubben framåt.

”Självmordsuppdrag”

Vad sa folk om Sirius?

– Att det är självmordsuppdrag, i princip. Nej, men det var mycket sånt. Men det sporrar mig bara ännu mer. Folk som kan fotboll ser kvalitéerna som finns i Sirius. Spelmässigt är allsvenskan så pass jämn att man matchar med alla lag. Sen har man förlorat duellerna i boxarna och det är där matcherna avgörs.

Det har hänt mycket i Sirius det senaste halvåret. Hur mycket tror du det har stört laget?

– Du har inte tillräckligt med fingrar för att räkna upp anledningar. Men det är det jag gillar med Sirius, jag tror inte du kan hitta någon ursäkt från klubben. Det är som det är, och vi gör det bästa av situationen och det är det som kommer göra att vi tar oss framåt.

Hur viktig var segern mot Hammarby inför omstarten?

– Det är såklart bra. Vi har inte vunnit så mycket och för oss är det skönt för självförtroendet att vinna en match. Bajen har vunnit tillräckligt många matcher hittills, tycker jag. Samtidigt såg de trötta ut. När jag kom in hade grabbarna i mitt lag jobbat ner dom så då fanns det ytor att spela på. 

Hur bra är din form?

– Jag vet inte riktigt. Det blev 25 minuter nu, det kändes okej. Men det var rätt lågt tempo. Jag vet inte vad jag står riktigt. Jag får inte spela förrän efter den 15:e juli, så debuten blir den 22:a juli mot Göteborg, tror jag. Till dess ska jag vara i slag.