Siffrorna avslöjar: De maskar mest i VM

avStaffan Dickson

FOTBOLL

Det är som om Sverige aldrig vill att VM ska ta slut.

Av lagen som är kvar i turneringen har Blågult maskat mest av alla, enligt statistiksajten Fivethirtyeights uträkningar.

Det är inte en helt ovanligt syn i VM-sammanhang: En spelare springer först 80 meter med bollen vid sina fötter på sisådär tio sekunder – för att därefter ta uppemot en minut på sig att lunka ut till sidlinjen när det är dags för byte.

I ett försök att kartlägga hur mycket det maskas i VM har statistiksajten Fivethirtyeight studerat hur mycket längre tid det tar för ett lag i ledning att genomföra enkla saker inkast och byten jämfört med ett lag som ligger under.

Fivethirtyeight har plockat ut fem situationer där spelarna har möjlighet att kontrollera tidsåtgången: utöver inkast och byten rör det sig även om insparkar, hörnor och frisparkar. I de 48 gruppspelsmatcherna i VM räknade sajten till 4 529 sådana situationer.

Större skillnad i slutet

Det visade sig att ett lag som var i ledning i genomsnitt tog 34 procent längre tid på sig att genomföra dessa situationer jämfört med ett lag som låg under. Störst var skillnaden när det kom till inkast. Ett lag i ledning tog i genomsnitt 14 sekunder på sig för att kasta, medan ett lag som låg under bara behövde 9,6 sekunder på sig. En skillnad på 45,8 procent.

Fivethirtyeights kartläggning visar även att skillnaden är större mot slutet av matcherna då det ledande laget blir alltmer måna om att behålla sin ledning och det jagande laget blir alltmer desperat. När sajten bara tittade på händelser efter den 60:e minuten tog det ledande laget i genomsnitt 43 procent längre tid på sig för inkast, byten, insparkar, hörnor och frisparkar.

Sverige sega på hörnor och byten

Med ett sådant öga för detaljer kan sajten självklart även svara på vilka lag som varit de segaste i VM.

Värst av alla i gruppspelet var Peru, som när laget ledde en match (vilket de bara gjorde mot Australien) i snitt var 6,1 sekunder långsammare än genomsnittslaget på att genomföra sina inkast, byten, insparkar, hörnor och byten.

Värst av de åtta lag som är kvar i VM? Sverige. När Blågult ledde sina matcher i gruppspelet och skulle slå en hörna tog det i snitt 13,7 sekunder längre än den genomsnittliga hörnan i gruppspelet – och när Sverige skulle genomföra ett byte i ledning tog det i snitt 25 sekunder längre.

Fotbollens världsmästare genom alla tider – herrar 00:30