Efter derbyfiaskot – ingen spelare får pris

avPer Bohman

FOTBOLL

Järnkaminerna: ”Det är ett unikt beslut”

Foto: BILDBYRÅN

Fem derbyförluster på ett år.

Då agerar Djurgårdens supportrar.

Ingen spelare får utmärkelsen "årets järnkamin".

– Det är ett unikt beslut, säger Järnkaminernas ordförande Viktor Adolfsson.

En sportsligt misslyckad säsong kan i Stockholmsklubbarna vägas upp av enskilda derbytriumfer. Det gäller emellertid inte årets upplaga av Djurgården. Laget har nämligen kombinerat en svag tabellposition med att förlora fem raka Stockholmsderbyn. Supportergruppen Järnkaminerna delar i samband med säsongens sista match vanligtvis ut utmärkelsen "årets järnkamin". I år anser dock Järnkaminerna att ingen spelare gjort sig förtjänt av priset.

”Unikt att torska fem derbyn”

Finns det ingen järnkamin i årets trupp?

– Det kan det mycket väl finnas. Men de har antingen inte fått chansen att visa det, eller så har det inte presterat när det gäller som mest.

Ett unikt beslut?

– Det är unikt. Men det är också unikt att torska fem derbyn på en säsong. Det ska inte gå. Vi har haft säsonger förr där vi förlorat alla derbyn, men då har det varit annorlunda. 2009, till exempel, så krigade vi ju oss kvar de sista matcherna. Då var det mer självklart med en järnkamin.

Finns ingen rimlig

Adolfsson, och hans styrelse, kunde helt enkelt inte hitta någon som – om man läser stadgarna för priset – "genom sin spelstil och anda har gjort skäl för epitetet".

– Det är svårt att se någon rimlig kandidat. Spelare som Magnus Eriksson, Andreas Isaksson, Haris Radetinac och andra har antingen varit skadade eller kommit hit för sent under säsongen. Det är alltså två delar, derbyna och det här, som gör att det är svårt att dela ut något pris.

Järnkaminerna: ”En morot”

Ska man tolka det som kritik mot spelartruppen?

– Det kan man göra. Det blir ju så oavsett vad man säger. Men det är också en morot för spelarnas som kanske kommit i gång nu på senare tid.

Styrelsen för Järnkaminerna känner att supportrarna står bakom beslutet.

– Det är ett unikt beslut, och vi förstod att det skulle bli reaktioner. Men det har nästan varit enhälligt positivt bland våra medlemmar. Det kan verka som ett tufft beslut, men för oss var det självklart.