Allsvenskan i fotboll 2016

”Får inte alltid spela för sin favoritklubb”

Av: 

Per Bohman

FOTBOLL

Klart: Goitom till USA – berättar om AIK-budet

Henok Goitom lämnar AIK för MLS och San Jose Earthquakes.
Henok Goitom lämnar AIK för MLS och San Jose Earthquakes.

Nu är det klart.
Sportbladet kan avslöja att Henok Goitom skriver på för San Jose Earthquakes.
Förhandlingarna med AIK blev inte som han tänkt sig.

– Jag prioriterade AIK, säger Goitom.

Han har tränat med AIK under ett par sommarmånader. Det är därför inte konstigt om många supportrar hann få upp hoppet om en återkomst för Henok Goitom. Spelaren som skickade in 18 mål på 29 matcher under 2015 och bar klubbens offensiv på sina axlar.

”Långt ifrån förra förslaget”

– När jag kom tillbaka till Stockholm efter perioden i Getafe så var det en prioritet för mig att återvända till AIK och bli kvar i Stockholm, berättar han och fortsätter:

– Jag fick möjligheten att vara med och träna med AIK sedan dess och är verkligen tacksam för det. Extra tack till Björn (Wesström, sportchef), Rickard Norling, ledarteamet och medicinska teamet som har tagit emot mig med värme och öppna armar på Karlberg.

Samtidigt dröjde det med ett kontraktsförslag från AIK. Först för knappt två veckor sedan anlände det första förslaget från klubben.

– Jag prioriterade AIK och ju längre tiden gick så pratade vi om att få till ett kontraktsförslag. Den processen drog dock ut lite grann på tiden och då började jag kolla efter fler alternativ för att längre fram inte behöva stå klubblös.

Till slut damp det ner ett erbjudande från AIK. Ett kontraktsförslag som han inte var helt nöjd med, och som därför inte kändes aktuellt för 32-åringen.

– Efter ett tag så kom ett kontraktsförslag från AIK och förslaget var väldigt långt ifrån det förslag som fanns på bordet förra hösten. Jag förstår givetvis att förutsättningarna har ändrats och att jag inte får ett likadant förslag som sist, men skillnaden var väldigt stor. Jag har stor respekt för att AIK har valt en linje, vill också tacka Björn som jag upplever har gjort det han kan i sin makt för att hantera allt smidigt, men han har inte allt i sina händer.

”I paritet med mitt AIK-kontrakt”

I stället blir det alltså ett nytt äventyr utomlands för Goitom. 32-åringen skriver på för MLS-klubben San José Earthquakes – bara några detaljer återstår – och lämnar omgående för USA. Kontraktet med den amerikanska klubben sträcker sig över sex månader, men kan förlängas om båda parterna är nöjda.

– I samband med detta dök möjligheten upp att få testa MLS och San José. Förslaget från San José är ungefär i paritet med mitt tidigare AIK-kontrakt, kanske till och med något lägre, och jag och min fru tyckte det lät okej.

Känns det jobbigt att det inte blev något med AIK?

– Jag är lyckligast och mår som bäst när jag spelar i AIK men det är komplicerat att vara fotbollsspelare, det blir tyvärr inte alltid så att man får spela för sin favoritklubb och då måste livet för stunden gå vidare. Äventyret i San José blir ett annorlunda äventyr med en annan typ av fotboll som jag inte varit i närheten av att testa. Jag kommer få plocka med mig erfarenheter till verktygslådan för en framtid som tränare, säger han.

Goitom betonar att han verkligen njutit av att tillbringa tid med AIK under sommaren. Även om det finns supportrar som är besvikna över att 32-åringen nu väljer en annan klubb, så hoppas han få möjligheten att komma tillbaka i framtiden.

– Från min sida så ser jag fram emot och återvända till AIK i framtiden och ser verkligen fram emot och jobba med Rickard och Björn för det är i AIK jag vill spela. Det löste sig inte denna gång men jag hoppas att det löser sig i framtiden.

ANNONS EXTERN LÄNK

Se alla matcher från Serie A och La Liga på C More. Beställ här!

C More

Publisert:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Allsvenskan i fotboll 2016

Henok Goitom

AIK Fotboll

Allsvenskan i fotboll

MLS, Major League Soccer