”Fasta situationer är bästa sättet...”

FOTBOLL

Häng chanserna i dag, Sverige

Foto: Erik Hamrén

TOULOUSE. Italien kommer ha bollen.

Sverige har längden, tyngden och snabbheten.

– Omställningar och fasta situationer är bästa sättet att göra mål på mot Italien, säger Erik Hamrén.

Italien imponerade stort i öppningsmatchen och 2-0-segern mot rankingvärldstvåan Belgien.

Med stor sannolikhet kommer Gli Azzuri att ha bollen mest i fredagens eftermiddagsdrama mot Sverige på Stadium de Toulouse med plats för 33 000 åskådare.

Blågult får därför satsa lite extra på kontringar och fasta situationer.

Ett spel som passar när förbundskaptenen Hamrén byter Oscar Lewicki mot Albin Ekdal och Marcus Berg mot John Guidetti.

– Albin är väldigt duktig på att ta fram bollen och komma in i boxen. Normalt sett brukar han komma lite längre fram i banan när vi spelar, även om det beror på motstånd och matchbild, säger Kim Källström.

Albin Ekdal:

– Vi kan låta Italien ha lite boll. De är inte det snabbaste laget med boll, de är bra på att hålla i den. Så kan vi bara ligga bra i positionerna och sedan kontra på det så har vi en bra chans, säger Hamburgmittfältaren.

”Vi måste ta för oss”

Med Zlatan Ibrahimovic som referens och med löpvillige Emil Forsberg och John Guidetti i närheten finns goda svenska förhoppningar om lyckade kontringar – som vid Sveriges 1-0-mål mot Wales i genrepet inför EM.

Eller så får Blågult se till att verkligen dra nytta av att de är mästerskapets i snitt längsta (186 cm) och tyngsta (80 kg) lag.

Sverige har flera hörnvarianter som gör det svårare för motståndaren att förutse var bollen kommer hamna. En av dessa hörnvarianter gav 1-0-målet mot Danmark i EM-playoffet i höstas.

– Vi måste ta för oss rejält när vi får möjligheterna. Framför allt på omställningar och fasta situationer. Det är de två möjligheterna som det är bäst att göra mål på mot Italien, säger Erik Hamrén.

Italienarna är medvetna om att de möter ett kompaktare och mer defensivt inriktat motstånd jämfört med matchen mot Belgien.

– Vi vet att det är ett bra lag och sen har de Zlatan Ibrahimovic, en av världens bästa anfallare. Sverige kommer kanske att spela annorlunda också, att vi får en annan typ av matchbild, säger Laziomittfältaren Antonio Candreva.