”Vi har inga skador - vi är redo”

FOTBOLL

Talade till truppen: ”Gå ännu längre i den här turneringen”

ANNECY. När Eidur Gudjohnsen talar, då lyssnar Island.

Inför åttondelsfinalen mot England ställde han ett antal frågor till lagkamraterna under ett möte:

– Är vi nöjda med det här? Har vi nått vårt mål? Eller har vi mer i oss, att nå ännu längre?

Den förre Chelsea- och Barcelona-spelare är något av en nationalikon på Island, och är också fotbollslandslagets bäste målskytt genom tiderna.

Under EM har den snart 38-årige veteranen endast gjort ett kort inhopp, mot Ungern, men har en viktig roll inom gruppen.

Efter segern mot Österrike klev han fram under ett lagmöte och ställde ett par frågor, berättade han på dagens presskonferens.

Här är Eidurs ord till lagkamraterna

– Vi vaknade väldigt lyckliga efter Österrike-matchen. Vi var väldigt nöjda med situationen. Så jag frågade spelarna och mig själv: Är vi nöjda med det här? Har vi nått vårt mål? Eller har vi mer i oss, att nå ännu längre?

Efter en stunds samtal enades spelargruppen om att sikta ännu högre:

 – Vi utmanade oss själva att inte vara nöjda med att ha kvalificerat oss från gruppspelet. Vi ska ta i ännu mer nu, komma in i matchen med större energi för att gå ännu längre i den här turneringen, säger Eidur Gudjohnsen.

”Stor roll på Island”

Att just England väntar gör åttondelsfinalen om möjligt ännu större på Island.

– Att möta England är speciellt. Engelsk fotboll har haft ett enormt inflytande på isländsk fotboll i generationer. Vi känner en stor samhörighet med engelsk fotboll, säger Eidur Gudjohnsen.

Och tillägger:

– Om vi inte slår ut England så hoppas jag att de går hela vägen.

I dag är det presidentval på Island, och under presskonferensen berättade andre förbundskaptenen Heimir Hallgrimsson att truppen röstade för två dagar sedan, via ambassaden i Genève.

– Alla hade chansen att rösta. Det är alltid viktigt att vara en del av att välja president även om presidenten inte har någon stor roll på Island. Det är inte som i andra länder.

Röstade du på Lagerbäck? frågar Sportbladet.

– (skratt) Han var inte med bland kandidaterna, säger Heimir Hallgrimsson.

– Men det var säkert någon som skrev ner hans namn ändå, fyller presschefen Ómár Smárason i.

På presskonferensen berättade Eidur Gudjohnsen att han troligen kommer att satsa på en tränarkarriär efter EM. Heimir Hallgrimsson, som tar över som ensam förbundskapten när Lars Lagerbäck slutar, bekräftade att Gudjohnsens namn har diskuterats att ingå den nya ledarstaben.

Island åker till Nice under söndagen, och truppen är skadefri.

– Startelvan har badat isbad i två dagar, i dag ska alla träna igen. Truppen är fräsch, vi har inga skador. Vi är redo, säger Heimir Hallgrimsson.