Beskedet: Stängs inte av i landslaget

FOTBOLL

Uefa: Marcus Berg kan inte missa VM-kvalmatcher

Marcus Berg hotas med avstängning efter en rasistattack.

Men det påverkar inte landslagets VM-kval.

– Nej, det är inte aktuellt, säger svenske Björn Ahlberg, medlem i Uefas överklaganderåd.

I förra veckan anmäldes Marcus Berg, 30, till Uefa.

Den svenske landslagsanfallaren anklagas för att ha kallat Bröndbyspelaren Lebogang Phiri för ”apa”.

– Marcus Berg gick förbi mig och kallade mig för monkey. Jag har aldrig upplevt något liknande. Han saknar total respekt för andra människor, sa sydafrikanen då.

”Bara om de gör som med Gerndt”

Och trots att Berg riskerar avstängning kommer det hur som helst inte att påverka svenska landslagets matcher i VM-kvalet.

Om Berg fälls kommer det endast att påverka Panathinaikos matcher i europacupspelet och inte landslaget.

– Nej, det är inte aktuellt. Det blir i så fall en fråga för förbundet om de av etiska skäl inte skulle vilja ha med honom. Precis som med Alexander Gerndt till exempel, säger Björn Ahlberg, medlem i Uefas överklaganderåd, till Sportbladet.

Bröndby har skickat in en anmälan som först prövas av en juridisk enhet och om de beslutar för att pröva ärendet kopplas en åklagare inom Uefa in.

En dom, friande eller fällande, ligger minst fyra veckor bort.

– Om det blir böter, som är en möjlig påföljd, så drabbas klubben. Och om han blir avstängd är det för Uefas matcher inom Uefa-världen. Det är klubbens matcher i Europa eller möjligen ett EM, säger svenske Björn Ahlberg.

Har tagit avstånd

Marcus Berg har efteråt tagit avstånd från all sorts rasism och svenska fotbollförbundet har efter en kontakt med landslagsanfallaren sagt att anklagelserna inte påverkar 30-åringens chanser att komma med i landslagstruppen.

– Det här kommer inte påverka hans landslagschanser. Han tar bestämt och tydligt avstånd från alla typer av rasistiska uttryck och det är bra att Marcus gått ut och tydligt tagit avstånd från alla typer av rasistiska tillmälen, sa kommunikationschefen Niklas Bodell till Sportbladet förra veckan.

Förbundskaptenen Janne Andersson tar ut den svenska landslagstruppen i dag.

Marcus Berg väntas komma med och lär vara en startman i VM-kvalpremiären mot Nederländerna om två veckor.