I EM - men inte i tv

FOTBOLL

Svenska öppningsmatchen visas inte

Foto: Svenska U17-landslaget i fjol – inför ett möte med USA i Karlstad.

I dag går det svenska U17-landslaget in i EM.

Öppningsmatchen tv-sänds dock inte – då den inte produceras.

– Det är naturligtvis jättetråkigt, säger Emir Osmanbegovic som är sportchef på Discovery Network Sweden.

Efter ett framgångsrikt kval har Sverige kvalat in till U17-EM - för blott andra gången i historien. Dagens öppningsmatch mot England kommer dock inte tv-sändas, istället visas matchen mellan de övriga två gruppmotståndarna Frankrike och Danmark i Eurosport 2.

– Ibland är det så, framförallt i ungdomsmästerskap, där intresset inte är jättestort att alla matcher inte produceras. Så har fallet varit hela tiden men det har blivit mycket bättre. Sveriges öppningsmatch är en av matcherna som inte produceras, där det inte finns någon tv-teknik och därmed inte kan sändas, förklarar Discovery Network Swedens sportchef Emir Osmanbegovic.

”Vill ju sända hela mästerskapet”

Hur känns det att inte kunna visa Sveriges öppningsmatch?

– Det är naturligtvis jättetråkigt att vi inte kan visa den första matchen. Däremot är det väldigt bra att vi kommer kunna visa alla övriga matcher. De två andra i gruppspelet och ett eventuellt slutspel. Men det är klart att det är trist man vill ju sända hela mästerskapet men det är tyvärr ganska vanligt när det är ungdomsmästerskapen, där det i väldigt många andra länder i Europa är väldigt mycket lägre intresse än i Sverige där vi har större tradition att bry oss om ungdomslandslagen än i andra länder.

Beror på logistiken

Sveriges gruppspelsmatcher mot Danmark på måndag och Frankrike på torsdag kommer att sändas i Eurosport 2. Att dagens match mot England inte visas beror dock inte på något medvetet val.

– Det måste hänga på logistiken - vilken arena och vilken match som spelas samtidigt. Om det är flera matcher på samma arena är det enklare att producera en efter en. Ofta är det logistiska orsaker och inte värdering av vilka lag som spelar.

Väl i slutspelet kommer samtliga matcher att tv-sändas, oberoende utav vilka länder som tar sig vidare.

England-Sverige startar klockan 17.00 i eftermiddag.

ARTIKELN HANDLAR OM