Mitt i EM – stjärnan hotar byta landslag

FOTBOLL

Missnöjd – kan lämna Schweiz: ”Om de ringer så...”

Han befinner sig i Frankrike och spelar EM med Schweiz.

Nu öppnar Xherdan Shaqiri för att byta landslag.

– Om Kosovo vill göra mig till kapten så…, säger han enligt Blick.

3 maj tog Uefa det historiska beslutet att rösta in Kosovo som ny medlemsnation. Landet – som blev självständigt från Serbien 2008 – går raka vägen in i VM-kvalet till mästerskapet i Ryssland 2018.

– Det är en fantastisk känsla. En stor vinst för idrotten. Vi har gått igenom en lång resa men nu kan vi äntligen börja den riktiga resan om man säger så. Jag kan inte beskriva hur jag känner utan bara citera Nelson Mandela. Idrotten har makt att förändra världen. Idrotten har makt att inspirera. Det är det allt handlar om just nu, sa deras svenske förbundskapten Albert Bunjaki till Sportbladet när beskedet kom.

Öppnar för byte

Spelare med rötter i Kosovo förväntas nu få dispens att byta landslag vilket öppnar för stjärnnamn som Xherdan Shaqiri (Schweiz) och Adnan Januzaj (Belgien).

Och nu – mitt under brinnande EM – släpper den förstnämnde den oväntade nyheten att han överväger att byta landslag.

– Vad gör jag om Kosovo ringer och säger att de vill göra mig till lagkapten? Det är i så fall något jag måste överväga, säger Shaqiri enligt Blick.

”Man vet aldrig...”

Orden kommer alltså en dag före Schweiz andra gruppspelsmatch i pågående EM. I morgon, onsdag, ställs man mot Rumänien.

– Kanske kommer jag inte göra intervjuer med er (tidningen Blick, reds.anm) efter EM. Man vet aldrig vad som händer. Det enda jag vill säga just nu är att jag gläds åt Kosovos välkomnande in i Uefa. Men hittills har jag inte fått något samtal, säger Xherdan Shaqiri, som enligt Blick är missnöjd över att han inte bär kaptensbindeln för Schweiz i EM.

ARTIKELN HANDLAR OM