Litar ni på Nanne nu, Hammarby?

FOTBOLL

Sjögren: Ett beslut att ta under EM-uppehållet

Han har predikat tålamod och långsiktighet.

Men det kräver förtroende och för förtroende krävs utveckling.

Så, Hammarby – litar ni på Nanne Bergstrand?

Foto: Sportbladets Patrik Brenning.

Det var vattningsförbud och en snustorr plan. Ironiskt nog på det en kraftig rökutveckling och ett utlöst brandlarm. Sedan kom Hammarby ur askan in i elden i Kalmar.

0-1, 1-9 i avslut, 32-68 i bollinnehav och på alla sätt en usel första halvlek. Marcus Antonsson (vi måste börja prata mer om den klassanfallaren) bjöds visserligen på ledningsmålet men det var långt ifrån oförtjänt.

Blir de ett bättre fotbollslag?

Hammarby spelade upp sig rejält i andra halvlek, när den till backlinjen nedpetade kreatören Fredrik Torsteinbö äntligen kom med i offensivt spel, men det var inget så övertygande lyft att det överskuggade första halvleks prestation. Istället lämnar vi återigen en Hammarby-match med frågetecken kring om laget verkligen klarar av sin egen spelidé, om spelarna fortfarande tror på planen och, snarare när än om, laget återigen tvingas ställa om till en mer destruktiv taktik för att rädda kontraktet.

Men vad händer egentligen med utvecklingen? Blir Hammarby verkligen ett bättre fotbollslag?

När Nanne Bergstrand tog över Hammarby inför säsongen 2014 så krävde tränaren två år för att ta steget upp i allsvenskan. Sedan ytterligare tid för att bygga Hammarby både som lag och klubb. Publiktillströmningen skulle öka, ekonomin gödas och därifrån det nya topplaget byggas. Men det krävdes tid och tålamod.

Bergstrand infriade löftet om allsvenskt spel ett år för tidigt. Ett, enligt tränaren själv, kanske inte helt moget Hammarby ställde därför upp för allsvenskt spel redan förra säsongen. Manualen (eller materialet) höll inte och efter en trög vårsäsong tvingades Hammarby ställa om och överge sin spelidé för att kriga för allsvenskt kontrakt.

Då hade ”Bajen” elva poäng efter nio matcher. Den här säsongen har klubben tio poäng efter nio matcher.

För tålamod och långsiktighet krävs förtroende – något som bygger på utveckling. Så frågan måste ställas nu: Litar ni på Nanne Bergstrand, Hammarby?

Tre prövande matcher

Årets allsvenska säsong är speciell. På grund av EM har den delats upp i två delar och sommaren ger därför tid till reflektion och ett utmärkt tillfälle till spårbyte. Lita på att alla allsvenska klubbledningar kommer sätta sig ner under uppehållet och utvärdera både verksamhet och framtid.

Hammarby har tre matcher kvar till det uppehållet. Först möter de Malmö FF hemma utan både Philip Haglund och Richard Magyar som är avstängda. Sedan väntar IFK Göteborg på bortaplan och Gefle hemma. Två extremt prövande matcher och en tredje som är långtifrån enkel den heller. Spelar Hammarby som mot Kalmar så talar mycket för att de kommer stå kvar på tio poäng när Hammarbys ledning under EM samlas för en analys av vårsäsongen och framtiden.

De kan göra det med ett Hammarby som på allvar är indraget i bottenstriden och utan några uppenbara tecken på en spelmässig förbättring. Litar de på Nanne Bergstrand om så blir fallet?