”Arenan inte redo för EM-premiären”

FOTBOLL

Oron inför svenska EM-premiären: Nationalarenan

Foto: TT
Stade de France är inte redo för EM.

Stade de France är inte redo för EM.

Flera incidenter under cupfinalen mellan Marseille och PSG har skapat oro kring arenan – som är värd för Sveriges EM-premiär.

– Barn grät och människor tvingades klättra för att fly, säger ett vittne enligt Le Parisien.

Stade de France står som värd för EM-premiären mellan Frankrike och Rumänien den 10 juni.

Tre dagar senare möter Sverige Irland på samma arena och med bara tre veckor dit kommer nu oroande uppgifter om säkerheten på arenan.

Terrorhot inför EM

Den franska nationalarenan var en av tillslagsplatserna när jihadiströrelsen Islamiska staten slog till mot Paris den 13 november. Tre män försökte ta sig in på arenan men stoppades. Bomberna briserade i stället utanför arenan och en person, förutom de tre terroristerna, dog.

Men trots det ansågs inte säkerheten hålla måttet när ”generalrepetionen”, cupfinalen mellan PSG och Marseille, spelades i helgen.

Ett vittne berättar om ett kaos utanför arenan när inte personer kom in i tid.

– Vi blev fast i två meter bred tratt mellan en väg och polisbilar. Det gick inte att röra sig och tänk dig en självmordsbombare i den röran. Efter en halvtimmes väntan välte folk muren för att kunna andas. Det slutade med att säkerhetspersonal anlände och sprutade gas. Klart att folk blev rädda. Barn grät och människor tvingades klättra för att fly, säger vittnet Pierre-François Kordic enligt Le Parisien.

”Inte acceptabelt”

Arenachefen Philippe Galli medger att säkerheten brast under cupfinalen. Han menar att flera småincidenter ledde till ett större kaos.

– Systemet har en del brister. Det finns brister som inte är acceptabla och som vi måste förklara och åtgärda inför det franska fotbollsförbundet och Uefa, säger Galli.

Totalt ska arenan stå som värd för sju matcher under sommarens EM.

ARTIKELN HANDLAR OM