Stjärnor nobbas – inte med i truppen

avJohanna Frändén

Publicerad:
Uppdaterad:

”Jag fattar ett beslut när tiden är mogen”

Foto: TT
Mathieu Valbuena och Karim Benzema.

PARIS. De formella hindren för återförening är borta, men Didier Deschamps håller både Mathieu Valbuena och Karim Benzema utanför truppen före EM-äventyret på hemmaplan.

– Jag fattar ett beslut när tiden är mogen, säger Deschamps på dagens presskonferens.

Foto: TT
Didier Deschamps.

Frankrike möter Holland och Ryssland i två träningslandskamper före hemma-EM och intresset för Les Bleus är stort i hemlandet. Huruvida kärleken finns där efter de senaste årens skandaler är mer osäkert. Föga förvånande handlade en del av dagens presskonferens om den infekterade historien om utpressning av Real Madrids Karim Benzema på Lyons Mathieu Valbuena, med anledning av en påstådd sexvideo.

Sedan en vecka har de lagliga hindren, de som tidigare förbjöd de två spelarna att interagera, lättats av spansk domstol. Men det franska fotbollsförbundets beslut att hålla Karim Benzema utanför truppen ligger tills vidare kvar.

Ingen av de två spelarna, som båda är på väg tillbaka från skada, fanns med i den trupp Deschamps presenterade på torsdagen.

– Så länge jag haft det här jobbet har jag inte tagit ut skadade eller dåligt matchade spelare. Det är Valbuenas situation just nu. Det är klart att det är tröttsamt att cirkulera kring de här frågorna, jag är här för att ta ut laget, men alla har rätt till sina åsikter, säger Deschamps, uppenbart obekväm med att ämnet lyftes flera gånger.

”De har tagit ställning”

Trots det nya juridiska läget har både Frankrikes idrottsminister Patrick Kanner och premiärminister Manuel Valls i veckan tagit ställning mot att Karim Benzema spelar EM i sommar. Manuel Valls hävdade i en intervju att Benzema inte är någon god förebild, något som fick Real Madrid-anfallaren själv att reagera i tisdags. På Twitter skrev Benzema: ”Tolv säsonger, 541 matcher, inga röda kort och bara 11 gula! Och så pratar man om mig som dålig förebild?”

– Det stör mig inte att ministrarna lägger sig i det här. De har tagit ställning, jag har hört det och jag lyssnar. Men man får inte glömma att de båda sagt att beslutet ligger hos mig och presidenten, säger Deschamps.

”Har inget att tillägga”

I veckan har också det franska fotbollsförbundets ordförande Noel Le Graët aviserat att han ska försöka sammanföra Benzema och Valbuena senaste i början av april. Deschamps vill inte avslöja om han kommer att vara med.

– Jag har inget att tillägga till hans ord. Jag är här för att välja ut truppen och det finns två personer som fattar beslut här, presidenten och jag. Vad jag har lust med är inte det viktigaste här, jag  kommer att fatta ett beslut när tiden är mogen, säger Deschamps.

Sextape-såpan lär därmed följa med Deschamps och Les Bleus hela vägen fram till EM.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM