”Jag var frustrerad för svensk fotboll”

avPatrik Brenning

Talar ut om Hamrén: Saknades en strategi

Foto: TT
Pontus Jansson verkar inte varit helt nöjd med Erik Hamrén. ”Jag tyckte det saknades en tydlig strategi och bild kring hur vi skulle spela fotboll”, säger Jansson.

Erik Hamrén är borta och har ersatts av Janne Andersson i det svenska landslaget.

Ett välkommet skifte enligt Pontus Jansson som beskriver stor skillnader i tränarnas ledarskap.

– Jag tyckte det saknades en tydlig strategi och bild kring hur vi skulle spela fotboll, säger Jansson.

Efter EM var mittbacksreserven Pontus Jansson och petade försvarskollegan Jonas Olsson två av få svenska spelare som öppet riktade kritik mot Erik Hamrén och den dåvarande förbundskaptenens ledarskap. Redan efter tre dagar med nye ledaren Janne Andersson säger sig Jansson se en stor förbättring.

– Jag har fått ett fantastiskt bra intryck. Både Peter (Wettergren, assisterande) och Janne är väldigt tydliga med vad de vill och lägger fram det på ett jäkla tydligt sätt också, det är viktigt hur man lägger fram det. Vi har haft tre riktigt bra taktiska träningar. Bättre start än så, rent tydlighetsmässigt och vad de vill, kan man inte få, säger Pontus Jansson.

”Vill få fram laget igen”

Även från sidan märks skillnader. Janne Andersson och Peter Wettergren nöter omgående både försvarsspel och uppspel ner på detaljnivå med fortlöpande instruktioner och direktiv. Välkommet, säger Jansson.

– Sveriges styrka i alla idrotter har alltid varit att vi ska vara ett lag och det är väl den känslan både Janne och Peter vill få fram nu. Vi har som sagt bara haft tre taktiska träningar och lite presentationer av de vill men jag som följt Norrköping och Janne har en ganska tydlig idé kring vad han vill. Alla kanske inte har det men jag tror mycket att de vill få fram laget igen. Mer än vad som sagts tidigare.

Är det skillnad nu mot under Hamrén?

– Ja, ja. Det tycker jag. Jag var inte med jättemycket i början av Eriks tid i landslaget men jag står för det jag sa efter EM. Det är inget snack om det. Sedan blir det så klart ren frustration också, inte för egen del men för svensk fotbolls del, att det inte gick så bra som vi alla ville men jag står absolut för allt jag sa och det är väldigt tydligt här nu där Janne och Peter lägger fram det på ett bra och tydligt sätt.

Vi var flera som såg EM-premiären från läktaren och tyckte att det saknades uppspelsvarianter och något att falla tillbaka på. Kände du också det?

– Jag tyckte det saknades en tydlig strategi och bild kring hur vi skulle spela fotboll. Det är klart man kan luta sig tillbaka lite och använda en sådan som Zlatan, ge Zlatan bollen så löser det sig av sig själv, men ni säger ju samma saker som jag sa. Vi saknade en tydlig strategi för hur vi skulle spela fotboll och det är väl den vi vill ha nu och ser ut att få med Janne och Peter och övriga teamet.

Känner du att du haft medhåll i övriga truppen i din kritik?

– Jag ska inte stå här och prata för vad de andra tycker, det får ni fråga dem om, men jag är ärlig och säger det jag tycker och tänker. Sedan kanske folk tror att jag säger det här för att jag inte fick spela och i rent personlig frustration men det var verkligen för att jag var frustrerad för svensk fotbolls skull. Jag tyckte vi skulle gjort bättre från oss än vi gjorde och så kollar man på andra länder som typ Island och Nordirland som kan gå längre men som enligt mig har mycket sämre lag än vad vi har.

”Borde kanske sagt det till Erik”

Hade ni några diskussioner om det här under EM?

– Nej, egentligen inte. Det blev så klart i frustrationen över att allt inte gick så bra, hade vi vunnit mot Irland och allt flutit på hade det kanske varit en annan sak och hade vi slagit Belgien och gått vidare hade det kanske också varit en annan sak. Men med facit i hand tyckte jag som jag sa.

– Innan matcher vill man veta som person vad man ska göra under matchen och det är bra om det är tydligt då ju.

Varför var det så tyst om det här så länge Erik var förbundskapten?

– Det är svårt. Jag fick frågan vad jag tyckte och sa som jag sa. Hade jag inte fått frågan hade jag inte gått ut och sagt de här sakerna. Det är också tillfälligheter hur saker kommer fram och vissa kanske inte tycker om att säga sådana saker. Det är mycket tillfälligheter.

Jonas Olsson var inne på samma sak.

– Ja, det blir lättare så klart när Jonas inte spelar och får de frågorna, det är klart att han kan vara ärlig och säga vad han tycker och tänker men hade han spelat varje match hade han kanske inte varit så ärlig och sagt det.

Fanns det en förståelse inom förbundet för frustrationen bland spelarna?

– Det är svårt att säga. Jag har alltid varit typen som sagt. Jag var likadan i Malmö och kommer vara det resten av min karriär. Jag gör inte det för att jag vill kasta skit utan för att jag vill svensk fotbolls bästa. Och jag har inte fått någon skit så det kan vara att någon höll med mig.

Pontus Jansson säger sig egentligen bara ångra en enda sak med sin kritik.

– Jag kanske borde sagt det till Erik men nu blev det inte läge, vi skildes tidigt direkt efter sista matchen, men jag står för det jag sa.

LISTA Så mycket tjänar landslagsspelarna