Bank: Allt annat än vinst vore en chock

FOTBOLL

RIO DE JANEIRO. Så mycket strävan, så mycket träning, en så ofattbar karriär.

Sarah Sjöström har drömt om sin guldnatt så länge.

Nu återstår bara en verklighet där allt annat än vinst är en chock.

Sportbladets Simon Bank.

Om någon tvivlat – så här ser en påminnelse ut.

Emma McKeon gick ut hårt i nattens semifinal, liksom för att stämma av hur stort avståndet mellan Sarah Sjöström och världens alla andra fjärilar egentligen är.

Efter femtio meter var McKeon en hårsmån före, efter en hård satsning ut.

Efter sjuttio meter hängde hon med. Efter hundra meter var hon en halv galax efter.

Sarah Sjöström simmade en semifinal i paritet med vad hon gjorde på VM i fjol (55,84), 97 hundradelar före näst bästa tid.

Bäst i världen

Ibland verkar allt så enkelt att det är svårt att förhålla sig till.

Sarah Sjöström är bäst i världen, hon simmar snabbast av alla, hon vet om det och hon försöker inte ens dölja det.

Det är inte kaxigt om det är sant.

I natt går hon in till en final för att hämta ut ett guld som redan är hennes. Vi utgår ifrån det, vi har lyxen att vara fullkomligt övertygade om det.

Det är så fantastiskt att man blir rädd.

Simning är bara enkelt när man gjort allt det svåra rätt. Man behöver inte heta Sarah Sjöström för att veta hur lite som krävs för att fyra års målmedvetet arbete ska pysa ut i en fjärdeplats.

Det räcker med ett virus som smugit sig in i kroppen, en missad formtoppning, ett tekniskt spänt och stressigt lopp.

Har råd med en miss

Men nu är hon som hon är och simmar som hon gör, och marginalerna är så pass stora att hon till och med kan ha råd med en missad vändning eller en seg start.

– Det känns accelererande bra, sa hon efter uppvisningen i natt.

– Det blir bara bättre och bättre, och sätter jag detaljerna i morgon kan det så klart gå snabbare.

Är hon i den här formen är de andra helt enkelt inte bra nog, inget vi såg i lördagssimningarna  ändrade bilden av att 100 fjäril är spel mot ett mål. Hon slaktade allt motstånd.

Gammelgäddan Dana Vollmer simmade över 57, det kanadensiska yngelundret Penny Oleksiak likaså, och stjärnskottet Kelsi Worrell gick inte ens till final.

Guldet är Sarahs att förlora nu. Hon ska bara simma hem det, jag tänker ganska ofta på en sak som hon sa till mig inför EM i Berlin häromåret:

– Man ska ha höga mål för att utvecklas, men jag vågar inte sätta sådana mål som matchar de resultat som jag gör. Det känns ju som att det är omöjligt.

Överraskat och överträffat

De där meningarna måste man läsa ett par gånger för att de ska sjunka in fullt ut.

Genom hela sin karriär har hon överraskat och överträffat sig själv så många gånger att det till slut skulle vara en enorm överraskning om hon inte vann OS-guld.

Det som händer i natt är en unik chans för en unik idrottskvinna, precis allt vi sett och känt det senaste året talar för att hon kommer att navigera runt och över all yttre och inre press.

Jag tror inte ens att en mardröm räcker för att sänka henne.

Marginalerna är så pass stora, avståndet så pass rejält, att hon inte ens behöver stressa om hon hamnar en bit efter efter femtio, sextio eller sjuttio meter.

Sarah har varit med om allt det där förut, det var så det brukade se ut när hon var yngre och tekniskt råare. Då vilade hon tryggt i övertygelsen om att det inte fanns någon som kunde slå henne om hon bara kom in i matchen på vägen hem.

Vuxen som 15-åring

Taktiskt och mentalt simmade hon som en vuxen när hon var femton. Nu är hon 22, klockan tre i natt är hon redo att hämta ut den där guldmedaljen.

Hon kommer säkert att vara sådär nervös som hon bara är när hon känner att hon är i riktigt bra form, hon kommer att slå på sina lår, rätta till mössa och glasögon, rulla handleder och vrister, vara lite efter i början, men göra samma sak som hon gjort tusentals gånger förut, bara lite bättre, lite snabbare och lite större.

I natt log hon brett efter semisimningen, som man gör när man vet.

I samma ögonblick som Sarah Sjöström ställer sig högst upp på pallen kan vi sortera in henne som den ende svenske simmare som någonsin vunnit EM och VM och OS och slagit världsrekord i både kort och lång bana.

Det fanns en tid när hon drömde om den här medaljen.

Nu kan de andra bara drömma om att ta den ifrån henne.

Se alla klipp från OS på viasatsport.se och hela OS live på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM