Chelsea FC

”Chelsea har ett a-lag, ett reservlag och en långrupp”

Av: 

Lo Hägerfelth

FOTBOLL

Josh McEachran spåddes en lysande framtid i Chelsea, men spelar i dag i Brentford efter fem stycken utlåningar från klubben.

Nu berättar 25-åringen om hur Chelseas lånesystem fungerar.

– När du kommer tillbaka till Chelsea så finns det a-laget, reservlaget och så finns det en ”långrupp”, där man egentligen bara väntar på att lånas ut, berättar McEachran.

Att Chelsea brukar låna ut sin talanger är ingen hemlighet. Varje sommar skickas en massa av klubbens löften ut till andra klubbar, och inte minst till den holländska samarbetsklubben Vitesse.

Bara denna sommar har till exempel elva spelare under 25 år lånats ut, varav fem är utan köpoption.

Framför allt brukar det vara de egenfostrade akademitalangerna som skickas ut på lån, ofta flera säsonger i rad till olika klubbar.

En av dem var Josh McEachran, i dag 25 år. Född och uppvuxen i London tog han sig fram som en av Englands främsta talanger ur Chelseas akademi. Men efter fem olika utlåningar i rad (Swansea, Middlesbrough, Watford, Wigan och Vitesse) såldes mittfältaren till slut till Championship-klubben Brentford 2015.

”Bara väntar på att lånas ut”

Nu, i en intervju hos BBC Radio, berättar han om tiden i Chelsea och hur det egentligen fungerade med utlåningarna från klubben.

– Jag hoppade runt mellan lån. När du kommer tillbaka till Chelsea så finns det a-laget, reservlaget och så finns det en ”långrupp”, där man egentligen bara väntar på att lånas ut. Så när man kommer tillbaka till Chelsea första dagen på försäsongen så är det inte direkt någon bra start (om man placeras i långruppen), berättade McEachran.

– Bara det där är ju sjukt. En långrupp? Det är galet, kommenterade den forne Tottenham och Newcastle-spelaren Jermaine Jenas, i dag expert för BBC.

– Man går bara in och tänker ”jaha, jag är inte önskad här”. Vad gör det med ens självförtroende? fortsatte Jenas.

”Ursäkta Josh, men har du inte hört?”

Att det finns ett utlåningssystem bekräftar således McEachran, i dag långt ifrån den landslagsplats som han förväntades ta efter att han spelat sig igenom hela u-landslagssystemet, från U16 till U21.

Bland annat ger McEachran ett specifikt exempel på hur det var för honom efter att han återvänt till Chelsea för en av alla försäsonger.

– Det var när (José) Mourinho var där. Jag gick in och tänkte ”okej, jag kommer ha en försäsong med a-laget”. Så gick jag in i a-lagets omklädningsrum. Och så kom någon – jag tror det var en av materialarna – och sa ”ursäkta Josh, men har du inte hört?”. Jag bara ”nej, vad då?”. Så sa han ”alltså du ska längre ner i korridoren, i långruppen”. Jag bara ”åh, wow. Tack för det”, berättade McEachran.

– Ja, där ser ni. Det där är otroligt. Helt otroligt, konstaterade Jenas.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Fotboll

/

Chelsea FC

LÄS VIDARE

”Glöm” City, de vinner Premier League 2022

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Chelsea FC

Premier League