Publiken sviker Blåvitt: ”Något vi inte räknat med”

avHenrik Lundgren

Publicerad:
1 av 2 | Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

GÖTEBORG. Oerhört viktig seger för IFK Göteborg.
Men återigen en låg publiksiffra (7 425) och det ekonomiska läget är problematiskt.

– Vi har tagit många steg i rätt riktning, men har också intäktstapp som vi inte hade räknat med, som publiksiffrorna, säger ordföranden Mats Engström.

Att IFK Göteborgs ekonomiska läge har varit illa är ingen större hemlighet. Frågan har på slutet dock handlat om hur illa. Avsaknaden av nyförvärv, trots sportchefen Mats Grens löften om sådana i början av sommaren, plus artiklar i veckan om att klubben vill sälja spelare för att rädda ekonomin, har fått supportrarna att gå loss framför allt på sociala medier.
Men konkursen är inte nära, enligt klubbens ordförande Mats Engström.

– Vi behöver inte sälja några spelare i sommar, det finns inga såna planer. Det sprids otroligt mycket mediarykten som är olyckliga på alla sätt och vis.

Ni måste alltså inte sälja spelare för att kunna köpa några andra?
– Nej, nej.

Men även om läget är bättre än det den senaste veckan spekulerats i på sociala medier så är det inte bra. I klubbens rambudget inför säsongen så budgeterades det med en intäktsökning på åtta miljoner, samtidigt som de övriga kostnaderna skulle sänkas med fyra. På det sättet skulle klubben förvandla fjolårets minusresultat på tolv miljoner till nästan en miljon i vinst.

Långt under budgeterat snitt

Försäljningen av Pontus Dahlberg till Watford borde innebära ett rejält plusresultat, men efter de dåliga sportsliga resultaten under vår och sommar så har publiken uteblivit efter VM-uppehållet. Mot Kalmar kom det 7 298 åskådare, mot Örebro 6 479 och mot Brommapojkarna i dag 7 425. Publiksnittet ligger nu på 10 359, långt under vad klubben budgeterat för. Och dessutom bara två matcher (Elfsborg och AIK) kvar i sommar och höst som traditionellt sett lockar stor publik.

– Jag vet faktiskt inte utantill vilket publiksnitt vi har budgeterat för, men vi ligger ju under det på ett antal matcher. Men rambudgeten står kvar, vi ska nå ett nollresultat, det är vår utgångspunkt. Sen hur de olika posterna slutar det vet vi inte.

– Det har bara gått sju månader och vi har fem månader kvar att jobba med. Det gäller att fortsätta öka intäkterna och hålla i publiksiffrorna framför allt. Det är många steg i rätt riktning som vi har tagit, men även utmaningar kvar som vi inte hade räknat med, i form av publiktapp.

”Håller vi för oss själva”

Vad betyder de här publiksiffrorna för er ekonomiska situation?
– Vi har ju positiva saker som kommer in, som försäljningen av Pontus (Dahlberg). Men publiktappet spelar också in. Vi vet ungefär var vi står och vad vi måste göra.

Har ni råd att köpa in nya spelare som läget är nu?
– Ja, vi har en inköpsbudget, men hur stor den är håller vi för oss själva. Annars kan de säljande klubbarna räkna baklänges.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM