Karlsson: Drömstart, men United har en del frågetecken kvar

avKalle Karlsson

Seger och mål av spelarna som han haft de frostigaste relationerna med.

José Mourinho kunde knappt ha fått en bättre start på säsongen.

Manchester United? De har fortfarande en del att jobba med.

Pressen har varit stor på José Mourinho redan innan säsongen sparkat igång. Manchester United-tränaren har vädjat om nyförvärv och hans relation med klubbledningen och flera av sina stjärnor har varit föremål för diskussion i brittiska tidningar.

Men på fredagen inleddes ligan och Manchester United fick bästa tänkbara start.

Efter drygt en minut hade förre Djurgårdsspelaren Daniel Amartey dämpat bollen med armen och orsakat straff. Paul Pogba, för dagen med lagkaptensbindeln, trippade fram och hängde upp bollen otagbart för Kasper Schmeichel.

Efter alla rykten om Barcelonaflytt var det precis vad Pogba behövde, precis vad José Mourinho behövde och precis vad Manchester United behövde.

United och Pogba visade styrka och kvalitet. José Mourinho har vänt på sitt tremannamittfält. En defensiv mittfältare istället för två ska ge Pogba friare tyglar och det såg oförskämt lovande ut.

I fem minuter.

Sedan tog Leicester över.

Leicester spelade som topplaget

Det var plötsligt gästerna som spelade som det tippade topplaget, med tempo, idéer och kombinationer. James Maddison, nyförvärvet från Norwich, imponerade och dök ständigt upp i fria ytor och bjöd på kreativa lösningar. 

Manchester United såg ut som bottenlaget som tagit ledningen och nöjde sig med att ställa sig lågt och täcka ytor. Alexis Sanchez var sämst av alla. Han lyckades knappt med någonting.

Det var först i slutet av halvleken som Manchester United ens var i närheten av offensivt straffområde igen.

Pereira imponerade

I andra halvlek höjde sig hemmalaget och ägde lite boll. Nyförvärvet Fred (kostade runt 580 miljoner kronor) blandade och gav, men han ger iallafall rörlighet och teknik till ett mittfält som förra året skrek efter de egenskaperna. Andreas Pereira var utropstecknet. Den 22-årige Belgienfödde brassen fostrades i klubbens juniorled, men han har fått vänta på sin chans i a-laget med utlåningar till Granada och Valencia. Ikväll fick han starta i den defensiva rollen och hans passningsskicklighet är uppenbar. José Mourinho hyllade sin adept efteråt och jag hoppas han får fler chanser även när mer etablerade spelare är tillgängliga. Pereira ger United en tydlighet i de tidiga uppspelen som laget behöver.

Första seniormålet

Romelu Lukaku hoppade in och borde ha satt dit 2–0. Istället blev det vänsterbacken Luke Shaw som fick göra sitt första seniormål i karriären.

Luke Shaw har också haft en frostig relation med José Mourinho. Nu blev han segerskytt i premiären och karriärkurvan pekar uppåt igen. 

Det kan sannerligen svänga snabbt. Han fick till och med berömmande ord för sin defensiv av José Mourinho (det har nog aldrig hänt).

Segrar ger arbetsro och nu har Pogba och Shaw – två av spelarna som omgetts av flyttrykten – fått en flygande start på säsongen.

Manchester United har fortfarande en del frågetecken att räta ut. Alexis Sanchez var förvånansvärt slarvig och laget måste klara av att hålla i bollen mer än i första halvlek när man har spelare som Juan Mata, Alexis, Pogba, Fred och Pereira.

Dessa lirare är knappast på plan för att försvara sig runt egen box. 

Men mittförsvaret med Eric Bailly (en gigant!) och Victor Lindelöf klarade första testet, Pogba gick i bräschen med bindeln, David De Gea visade PL-form igen och det ifrågasatta United tog sig förbi premiären trots en lång skadelista.

Leicester? Claude Puel har tappat bästa spelaren Riyad Mahrez som såldes till Manchester City, Jamie Vardy var inte fit nog för elvan och Daniel Amartey var osäker på högerbacken. Men laget har en gedigen centrallinje och nya bekantskaper som Maddison och Rashid Ghezzal såg riktigt intressanta ut.

Laddar Matchöversikt
ARTIKELN HANDLAR OM