Kriget för ståplats

avOskar Månsson

Supporterunionen rasar mot Sef: 'Det är idiotiskt'

Foto: Foto: JIMMY WIXTRÖM
VIll bevara ståplatskulturen 2014 får andelen ståplatser på de allsvenska arenorna vara högst 20 %. Det beslutet rasar Svenska supporterunionen mot.

Debatten om bengaler på de svenska arenorna engagerar.

Men enligt Svenska supporterunionen finns det en fråga som är långt viktigare än den om pyrotekniken: att bevara ståplatsläktarna.

– Beslutet om att ta bort ståplats är idiotiskt, säger Viktor Capel, ordförande i organisationen.

I går berättade Sportbladet om den infekterade debatten om pyroteknik på läktarna. I dag har vi kommit till en fråga som supporterunionen SFSU driver stenhårt: att bevara ståplatskulturen.

Just nu är det motvind. Enligt det beslut som ligger så kommer de allsvenska arenorna från och med 2014 högst bestå av 20 procent ståplatser.

– Det fanns en klar majoritet från klubbarna när beslutet fattades. Då upplevde jag inte att det fanns något motstånd, säger Tommy Theorin, ordförande i Svensk Elitfoboll.

’Har en konstig definition’

Men att det finns ett motstånd står klart. Viktor Capel, som är ordförande i SFSU, kallar beslutet för ”idiotiskt”.

– Jag förstår inte varför Sef ska gå in och bestämma hur folk ska se på fotboll. Det som funkar i Halmstad kanske inte funkar i Solna, det som funkar i Solna kanske inte ens funkar på Söder. När allsvenskan exploderade i slutet av 90- och början av 00-talet berodde det mycket på att klubbarna arbetade på sina egna sätt, inte på att allt var likriktat.

Är det säkert med ståplats?

– Sef har en konstig definition på säkerhet, de tänker på huliganvåld men det är en extremt liten riskfaktor i sammanhanget. Ståplats är inte problemet. Vill folk stå – se till att ha en säker ståplats. Vill folk sitta – se till att de sitter skönt, typ. Råsunda har varit all seated sedan 1992, men folk står ändå på norra läktaren. Det är betydligt farligare än en anpassad ståplats.

Hur jobbar ni för att förändra?

– I AIK har man drivit den här linjen i två år och vi hoppas att de andra kan ta efter. Det är en diskussion som borde vara relativt enkel att vinna om man argumenterar men det finns mycket stolthet i sådana här beslut.

’Inget som får förekomma’

Sef:s Tommy Theorin känner inte igen beskrivningen.

– Prestige? Nej, det är inget som får förekomma. Vi lyssnar alltid på klubbarna. I fjol började allsvenskan tidigt, planerna var dåliga och publiken svek. Det blev inte bra helt enkelt och då måste vi vara öppna för att tänka om vilket vi gjort i år.

Kan beslutet om ståplats prövas om?

– Jag upplever det som att det är först på senare tid som de här åsikterna har kommit upp. Det är en lång väg som det måste gå i så fall. Men om klubbarna är eniga så kommer vi att lyssna.

ARTIKELN HANDLAR OM