Ett ögonblick, Erik Niva

1 av 2 | Foto: Fotbollsälskare Erik Niva beskriver den nya boken som ”en bok om varför vi bryr oss om fotboll”. Här är han tillsammans med Marcus Leifby, Robert Laul och medförfattaren Simon Bank.
FOTBOLL

Ett ögonblick...

...Erik Niva, som tillsammans med Simon Bank nu släpper boken ” Identitet: Fotboll, Bank & Niva” med det bästa från samma Sportbladetreportrars fotbollsblogg.

Varför ska man köpa er bok?

– Man ska köpa vår bok ifall man älskar Champions League, men samtidigt känner att fotbollsvärlden är större än platsen där Zlatan Ibrahimovic råkar sätta ner sina fenomenala fötter. När bloggdimman skingrats är det här en bok om varför vi bryr oss om fotboll – och det gör vi av så många anledningar att vi behövde 800 000 tecken och 354 sidor på oss för att förklara oss.

Vem är den för? Bara extrema fotbollsnördar eller även löst sportintresserade Svenssons?

– Det strategiska svaret är väl att det är en bok för alla – men äsch, vem försöker vi lura?! Den som vet vem Bobby Robson var har med all säkerhet betydligt större utbyte av boken än den som inte känner till det. Men samtidigt kommer nog den som är nyfiken på det politiska läget i Rumänien uppskatta innehållet mer än den som struntar i var Bukarest ligger.

”Marknaden styr”

Varför kommer den ut?

– För att marknadsavdelingen sa att det kanske vore en bra idé. Och är det något som fotbollen kan lära oss om världen så är det att marknaden styr.

Bloggen är ju bra, visst, det är allmänt känt. Men funkar det verkligen att bara publicera det rakt av i en bok?

– Njae, vi har ju aktivt valt bort de mer multimediala inläggen, de som bygger på videoklipp eller länkar. Istället tog vi med rankningslistor, fotbollsfilosofiska funderingar, emotionella utbrott och framförallt gammal, hederlig storytelling. Och någonstans längs den vägen förvandlades bloggen också till en bok.

Överlägset samtalsämne

En fråga som nog många vill ha svar på: Diskuterar du och Simon någonsin något annat än fotboll med varandra? I så fall, vad?

– Gissa vad? Vi skrev ett blogginlägg om det där en gång, apropå att en ölfabrikant gjort en undersökning om vad män pratar om när de träffar andra män – och kommit fram till att fotboll globalt sett är det överlägset vanligaste samtalsämnet. Den eftermiddagen hade vi själva pratat om engelska klubbnamn, Gerrards kusin, Manchester Uniteds skandinaviska scoutingverksamhet, taxiresor, spansk sportjournalistik. Och så lite om lilla ettåringen Hugo Niva.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Ett okomplicerat returmöte.