18:55: SNACKET

Av: Kristoffer Bergström, Marcus Leifby

Publicerad:
Uppdaterad:

Spelarna fixade taktiken själva

mötet som gav brons Direkt efter Josefin Öqvists utvisning så samlade landslaget ihop sig och la upp segertaktiken. Sverige svarade för en bragdinsats och kunde avgöra i slutet – trots det numerära underläget.
mötet som gav brons Direkt efter Josefin Öqvists utvisning så samlade landslaget ihop sig och la upp segertaktiken. Sverige svarade för en bragdinsats och kunde avgöra i slutet – trots det numerära underläget.

SINSHEIM. Ledningen var tappad, laget tillbakatryckt och Josefine Öqvist utvisad.

Sverige löste det genom att ignorera förbundskaptenerna och forma en ring där de själva la upp taktiken.

– Ibland behöver man få det utifrån, men den här gången var vi så självsäkra, säger Hedvig Lindahl.

Lotta Schelin har precis skjutit 1–0 till Sverige.

Bronset verkade förlorat.

Sverige hade kommit i från en bländande förstahalvlek med 1–0, men med tröttheten i andra kom bollförlusterna. Frankrike rev upp sår i försvaret och kvitterade genom Élodie Thomis. Med 25 minuter kvar sparkade Josefine Öqvist till sig ett rött kort.

När det stormade som värst sökte de svenska spelarna efter en lösning. De insåg att den inte skulle komma utifrån, utan samlades i en cirkel. Vad Thomas Dennerby tänkte var just då inte centralt.

– Vi bestämde oss för att det inte fick avgöras med en utvisning. Hedvig sa något klokt: att vi behöver bara en målchans för att kunna klara det här, säger Lisa Dahlkvist.

Hur delaktig var du?

– Alla tio stod där och bestämde ihop att vi skulle offra allt vi hade.

”Vi var självsäkra”

Spelarna höll ett raskt och demokratiskt möte. De enades om att behålla den uppkomna 4–4–1-uppställningen.

– Vi var en man kort och måste rikta all vår kraft mot samma grej. Vi frågade varandra ”okej, vad gör vi?”. Så bestämde vi oss för att köra med en forward och vara offensiva på kanterna. Sedan öste vi, säger Hedvig Lindahl.

Var det någonsin tal om att rådfråga Thomas Dennerby?

– Nej.

Inte alls?

– Faktiskt inte. Jag tycker vi klarade det jättebra på planen. Ibland behöver man få det utifrån, men den här gången var vi så självsäkra. Vi var inne i någon form av fokus.

Ändringarna bar frukt. Sverige stötte fram med en man mindre på banan. När Nilla Fischer skadade sig gick Linda Sembrant in och höll ställningarna.

Finns styrka i laget

Frankrike skapade inte en enda klar målchans mot Sverige efter mötet i cirkeln och när Marie Hammarström pangade in 2–1 var det avgjort. Efteråt hyllar hon lagkamraternas beslutsamhet i krissituationen.

– Det blir aldrig nervöst, det blir aldrig spaghettibenen. Man kör tillsammans. Jag tycker att vi gör det fantastiskt med en spelare mindre, säger hon.

Dennerby var lika nöjd, trots att han inte fick leda det sista taktiksnacket.

– Det finns en sådan styrka i det här laget. Vi påverkades inte så mycket av utvisningen. Vi höll ihop laget bra och jobbade hårt. Sedan är ju Lotta Schelin som tre spelare.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.