”Absolut väldigt tråkigt att inte matchen visas”

Publicerad 2011-06-22

Blågult besviket att Japan stoppar Sveriges genrep från att sändas i tv

Fansen i Sverige kommer inte att kunna se damlandslagets genrep mot Japan då det är radio- och tv-förbud på matchen. Det har värdlandet bestämt.

Fansen portas, tv-team får inte filma.

Nu reagerar Sveriges VM-trupp på de japanska reglerna som gör att morgondagens genrep kastas i medieskugga.

– Det är absolut väldigt tråkigt, säger Lotta Schelin.

Med fyra dagar till VM spelar Sverige mot Japan. Det är alltså i morgon sandpappret ska fram och de sista detaljerna putsas till.

Tv-fest?

En föraning om publiktrycket under VM i Tyskland?

Inte om Japan får bestämma.

Vill mörka varianter

Sveriges motståndare har satt reglerna utifrån att de inte vill avslöja uppspel eller fasta varianter för sina motståndare i mästerskapet. Följden blir att matchen spelas utan publik, och nästan utan journalister på plats. Åtta svenskar är ackrediterade till genrepet inför sommarens stora fotbollsäventyr.

De svenska spelarnas strategi är att stänga av ovidkommande element. Lotta Schelin försöker därför bara tänka på matchens taktiska upplägg. Men upplysningar om det japanska sättet att skapa uppmärksamhet inför VM har sipprat in också till henne och de andra.

”Kan inte fokusera på det”

– Jag har inte följt det över huvud taget och visste fram till nyligen inte hur det ligger till. Nu hörde vi det ändå precis. Det känns jättetråkigt, säger Schelin.

Hur viktig är en sådan grej för er?

– Ah, inte så. Alltså, att det inte sänds i Sverige är absolut tråkigt, men samtidigt kan vi inte fokusera på det. Inför VM har vi mycket att tänka på, så jag kan inte lägga energi på det här.

Se det positivt: bara åtta svenska journalister är där, så du behöver inte hänga för länge i den mixade zonen.

– Ja. Det är klart. Så trevligt...

Följ ämnen i artikeln