– De kommer följa oss runt hela världen

FOTBOLL

Från korpgäng till elitlag – i dag börjar Syrianskas resa i fotbollens finrum

1 av 5
Syrianska räknar med fullsatt i dagens premiär.

Från korpgäng till elitlag med miljontals supportrar.

Efter brokig resa med pizzabagare som ville ta ut startelvan är Syrianska FC redo för allsvensk debut mot Gefle

i eftermiddag.

– Väldigt många människor i hela världen kommer att följa resultatet,

säger sportchefen Ghayath Moro.

Suryoyo SAT, syrianernas tv-kanal som sänder på flera språk i drygt 80 länder, försökte köpa loss rättigheterna till den historiska premiären.

– Vi förhandlade med Canal Plus och Kentaro. De krävde mellan 140 000 och 170 000 för den matchen och tyvärr är det alldeles för dyrt för oss. Det är tråkigt, för vi hade velat tillfredställa önskemålen från våra bröder i världen, säger Fuat Halef, vice ordförande för Suryoyo SAT som har sin bas i Södertälje.

Intresset för Syrianska FC:s intåg i allsvenskan är utan att överdriva enormt stort. Södertälje Fotbollsarena rymmer omkring 6 500 åskådare.

– Vi räknar med fullsatt. Det kommer folk från hela Sverige. Bussar är bokade från bland annat Göteborg, Västerås, Örebro och Järfälla. Syrianer från Holland är också på väg hit. Det blir en riktig folkfest och förhoppningsvis tre poäng, säger sportchefen Ghayath Moro.

Sportbladet nådde Moro i går förmiddag när förberedelserna pågick som bäst.

– Det är fullt upp som fan kan jag säga. Jag har ju tidigare sagt att dygnet har 36 timmar och det är det vi kör efter. Många pusselbitar ska falla på plats. Men vi har jobbat stenhårt hela vintern och det känns fint att det äntligen är dags, säger han.

Med hela resan

Ghayath Moro är en av eldsjälarna som har varit med under nästan hela resan. Han kom till klubben i slutet på 80-talet när laget fortfarande var en bra bit från eliten. I dag är han både sportchef och säkerhetsansvarig. Tidigare har han haft en rad andra funktioner. Förutom några enstaka matcher som spelare i reservlaget för många år sedan har han varit kanslist, lagledare, materialförvaltare och trumspelande hejaklacksledare.

– Att spela trummor i publiken är den skönaste känslan som finns. Jag längtar efter att få göra det igen. Men det går ju inte nu när jag är säkerhetsansvarig. Då måste jag ju vara lite neutral i alla fall, skrattar Ghayath Moro.

1977 bildade några syrianska ungdomar i Södertälje Suryoyo Sportklubb. Laget började i division sju och harvade i många år i seriesystemets bottenskikt. 1985 vann man division sex och året därpåändrade föreningen namn till Syrianska SK, som slutligen blev Syrianska FC i takt med framgångarna på fotbollsplanen. Sedan lade klubben om riktning. Från att mest ha varit ett kompisgäng som lirade boll på hobbynivå tog man sikte mot den absoluta toppen.

I slutet av 80-talet kontrakterades Hammarbylegendaren Billy Ohlsson som tränare. Den förre skyttekungen, som också gjort sig känd som expertkommentator, insåg snabbt att Syrianska var väldigt annorlunda mot vad han var van vid.

– Tanken var ju att jag bara skulle vara tränare, men jag fick ju spela också. Ibland var det några hundra som följde träningarna och när jag skulle ta ut laget var det många som försökte prata in sina släktingar i startelvan. Pizzagubbarna och restaurangägarna kom fram och gav mig lappar med förslag på vilka som skulle få spela. Jag tog det med ro och tyckte det var charmigt, berättade Billy Ohlsson i ett stort dokument i Sportbladets allsvenska bibel.

Vad kunde du bidra med?

– Lite svensk organisation. Jag ställde krav och poängterade att det är viktigt att passa tider och att komma och träna. Det går ju inte att gå och klippa sig när det är träning, fortsatte Ohlsson.

Rustat starkt i vinter

Efter två misslyckade kval till superettan, 2001 och 2005, vann Syrianska 2008 division ett och avancerade till landets näst högsta division. Södertäljelaget överraskade i superettan och slutade fyra som nykomling, bara en enda poäng från allsvensk kvalplats. Inför säsongen 2010 lockade klubben till sig två etablerade namn från Norge. Den forne allsvenske skyttekungen Peter Ijeh lämnade Viking Stavanger och Abgar Barsom flyttade hem från Fredrikstad.

Duon levererade omgående. Ijeh stänkte in 17 mål och Barsom bidrog mycket med sin erfarenhet på mittfältet. Till slut vann Syrianska FC superettan före IFK Norrköping. Något som gav eko världen över.

– Tv, tidningar och radio har ringt från alla möjliga länder. Vi har blivit en symbol för alla syrianer, som ett landslag. Det finns inget ord i den svenska ordboken som kan beskriva vad vi känner. Stolthet räcker inte, sa Ghayath Moro i Sportbladets allsvenska bibel.

Syrianska har rustat starkt i vinter. Sharbel Touma och Johan Arneng är de mest namnkunniga nyförvärven och på pappret har laget en slagkraftig startelva. Klockan 16:30 i eftermiddag är det avspark på hemmaplan mot Gefle.

– Det kommer inte att bli lätt som en och annan verkar tro. Vi möter ett etablerat allsvenskt lag. Vi fruktar ingen men har full respekt för alla. Det kommer att krävas blåmärken och bloddroppar mot Gefle, men gör vi bara vårt jobb så är det inga problem. Vi är i allsvenskan för att stanna, säger Ghayath Moro.

ARTIKELN HANDLAR OM