”Vi tog en inspiratör dagen före match”

FOTBOLL

’Bajen’ krossade J Södra – efter hjälp av inspiratör

Hammarby gjorde säsongens bästa match och tog säsongens viktigaste seger.

En möjlig förklaring?

– Vi tog in en inspiratör dagen före match, man ska aldrig underskatta en hjärnskrynklare, säger sportchefen Gustaf Grauers.

Foto: Hammarbys Maic Sema i täten jublar efter att ha fastställt slutresultatet 5–2 och säsongens viktigaste seger mot Jönköping Södra på straff. ”Jag är fruktansvärt nöjd med spelarnas attityd”, säger Bajens tränare Roger Sandberg.

Ja, det ska vi förstås låta vara osagt, men faktum är att ett hårt pressat Hammarby, som dessutom tidigt hamnade i underläge 0–1 och senare fick avsluta matchen med en man mindre sedan Simon Helg visats ut, slog Jönköping Södra med hela 5–2 och på så sätt skaffade sig en bra utgångsläge inför avslutningen av Superettan på lördag.

Hammarby är nu, för första gången på länge, ovanför kvalstrecken och har allt i egna händer inför avslutningen.

Gruppövningar

Så sent som i söndags

valde klubbledningen, med sportchefen Gustaf Grauers i spetsen, att låta inspiratören och föreläsaren Thomas Lundqvist hålla ett föredrag för truppen.

– Vi tog in honom efter träningen i går, han körde en timme och det var riktigt bra. Vi gjorde lite grupp-

övningar och fick prata om varför vi gjorde som vi gjorde och det kändes nästan

lite för bra för att vara sant, säger sportchefen Gustaf Grauers som kan tänka sig att göra om experimentet inför avslutningen på lördag.

– Man ska aldrig underskatta en hjärnskrynklare. Vi kommer garanterat att använda honom igen, vi kanske tar in honom en gång till innan vi åker ner till Ängelholm.

’Inget att förlora’

Tränare Roger Sandberg är inte lika övertygad om

föreläsningens inverkan på laget.

– Det handlar lite grann om inspiration, hur våra hjärnor fungerar. Det är inget som jag är positiv till i allmänhet men så dök det här läget upp och vi hade inget att förlora.

Kan man märka effekt på en match?

– I grunden är jag ganska skeptisk till det. Jag tror

inte på quick fix. Men det är bra att tänka på annat och få undan dåliga tankar,

säger Sandberg som hyllade sina spelare efter 5–2-

segern.

’Stort steg framåt’

– Jag är fruktansvärt nöjd med spelarnas attityd. Vi tar löpningar och vågar, trots att vi är en man mindre, och skönt att det gav resultat. Det här var ett stort steg framåt, nu skapar vi chanser på ett sätt som vi inte gjort på länge.

ARTIKELN HANDLAR OM