IFK:s stjärnsponsor kopplas till Bandidos

FOTBOLL

Grova anklagelser i Uppdrag Granskning

IFK Göteborgs huvudsponsor Prioritet Finans har samarbetat med flera grova ekonomiska brottslingar, uppger SVT:s Uppdrag Granskning.

I onsdagens program kopplas företaget bland annat till Bandidos, Naserligan och före detta Uppsala-maffian.

– Förfaringssättet med checkar bedömer jag som klockren misstanke om penningtvätt, säger vice chefsåklagaren Thomas Langrot till Uppdrag Granskning.

Prioritet Finans sponsrar IFK Göteborg med 12 miljoner kronor om året för att få synas på klubbens matchtröja. I onsdagens Uppdrag Granskning kopplas företaget, som handlar med fakturor, samman med grovt kriminella personer och det påstås att Prioritet Finans underlättat penningtvätt och svarta löner.

Köpte fakturor för 40 miljoner

– Misstänker du penningtvätt så har du en granskningsskyldighet och en rapporteringsskyldighet. Och sedan har du en skyldighet att inte genomföra en transaktion du misstänker är penningtvätt, säger Thomas Langrot, vice chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten, i programmet.

Företaget ska bland annat ha köpt fakturor för 4,5 miljoner kronor från ett företag styrt av en person med konkurser, ekobrott och våldsbrott i bagaget. I företagets kundregister ska också personer med kopplingar till MC-gänget Bandidos, Naserligan och före detta Uppsala-maffian enligt Uppdrag Granskning finnas.

Av mannen med koppling till Uppsala-maffian, som handlade med flaska sedlar under 1990-talet, ska Prioritet Finans ha köpt fakturor för nära 40 miljoner kronor, trots mannens kriminella kopplingar och att han har näringsförbud.

”Hypotetiska resonemang”

Mannen hämtade ut checkarna på flera hundratusentals kronor vid Prioritet Finans kontor i Stockholm.

– Förfaringssättet med checkar bedömer jag som klockren misstanke om penningtvätt, säger vice chefsåklagaren Thomas Langrot.

IFK Göteborg ville inte medverka i programmet men har lämnat en skriftlig kommentar.

”Vi anser att UG bör föra en dialog med Prioritet Finans i denna fråga. Att i det här stadiet föra hypotetiska resonemang om vår stjärnsponsor via media är inte förenligt med våra affärsprinciper" skriver klubben enligt SVT.

Prioritet Finans vill inte bemöta anklagelserna i programmet.

”Anklagelserna om kopplingar till Bandidos, Uppsalamaffian och Naserligan, anser Prioritet Finans vara för vaga för att kunna bemötas”, skriver Uppdrag Granskning på sin hemsida.

Företaget sponsras också handbollsklubbarna Hammarby och Redbergslid.

ARTIKELN HANDLAR OM