Besked i natt: allt okej med Ijeh

FOTBOLL

Stjärnan medvetslös efter smällen – fördes till sjukhus

Foto: Mittbacken Erkan Saglik var snabbt framme och såg till att Ijeh inte svalde tungan.

ÖREBRO. Peter Ijeh räddades av lagkamrater från att svälja tungan. Efter matchen fördes han till Universitetssjukhuset Örebro (USÖ).

Ijeh fick göra EKG-test och undersöktes för inre blödningar.

– Alla organ och värden har visat sig bra, vi tror att vi kan ha Ijeh fräsch till nästa match, säger Syrianskas kiropraktor Jimmy Daoud.

Matchklockan närmade sig 80:e minuten och Örebro ledde med 1–0 mot Syrianska på Behrn Arena.

I samband med en hörna för bortalaget kolliderade anfallaren Peter Ijeh med mittbacken Michael Almebäck. Ijeh träffades av Almebäcks knä.

– Peter fick en smäll mot revbenen och solar plexus och tappade andningen och blev medvetslös en kort stund, säger Jimmy Daoud, kiropraktor i Syrianska FC.

”Tog tag i käken”

Först framme vid den medvetslöse Ijeh var SFC:s mittback Erkan Saglik.

– Jag såg att Peter fick en väldigt kraftig smäll mot bröstet och hade tappat medvetandet. Jag tänkte bara på att ta tag i hans käke så att han inte svalde tungan. Så länge man ser att tungan är på plats, då kan man andas. Jag tog tag i käken så att han inte svalde tungan, säger Erkan Saglik.

Saglik, 25, agerade på instinkt och bidrog tillsammans med Syrianskas läkarteam till att rädda Ijeh från att hamna i ett eventuellt livshotande tillstånd.

– Man har sett många fotbollsspelare få smällar och tappa medvetandet. Det första man ska göra är att hålla koll så att andningsvägen är okej och att han inte sväljer tungan. Det är sådant jag sett tidigare, säger Erkan.

Med i nästa match

Hur upplevde du själv situationen?

– Det var jätteobehagligt. Peter ryckte i samma takt som hjärtat slog. Det känns bra att han är på fötter nu. Det gick att kommunicera med honom i alla fall. Hälsan är det viktiga, fotbollen kommer efter det, inget snack om saken, säger Erkan Saglik.

Syrianska lämnade Örebro i går kväll medan Peter Ijeh fick stanna kvar för ett besök på USÖ där han gjorde EKG-test och undersöktes för inre blödningar.

I natt fick Sportbladet beskedet att allt är okej med Ijeh.

– Alla organ och värden har visat sig bra, vi tror att vi kan ha Ijeh fräsch till nästa match, säger Jimmy Daoud.

ARTIKELN HANDLAR OM