”Händer fan ingenting”

avSportbladet.se

Upprop: 41 fotbollsfantaster säger ifrån - vi som älskar fotboll har fått nog

Tomas Bodström, jurist och före detta socialdemokratisk minister:

– Jag har ju i flera år som politiker krävt att Beatrice Ask och regeringen ska införa anmälningsskyldighet. En avstängd supporter ska anämla sig till polisen när en match spelas.

– Ansvaret ligger på regeringen nu. Beatrice Ask har hela tiden sagt att vi ska tänka på integriteten men jag tycker säkerheten för föräldrar som tar med sina döttrar och söner på fotboll måste väga mer.

– För mig är det obegripligt att det inte finns någon utredning. Har sagt till regeringen och Beatrice Ask flera gånger "varför gör ni i alla fall inte en utredning". Men det har blivit politisk prestige.

– Jag tänker främst på klubbarna som lägger ner massor av arbete. Men om vi inte har en lagstiftning som duger så tappar man också sugen, det blir det ju uppgivet.

– Förr eller senare kommer det införas hårdare lagar. Men gör det nu i stället för sen, släpp prestigen!

Robert Åhman Persson, spelare AIK:

– Självklart är att man måste göra någon ändring i den svenska lagen, annars kommer man aldrig få bukt med problemet.

Christer Youssef, spelare Djurgården:

– Vad ska jag säga, det är så jävla tråkigt. Det måste till hårdare straff men det är ingenting som görs verkar det som. Förstör man så ska man straffas på det hårdaste sättet och tvingas anmäla sig på en polisstation så långt bort från arenan som möjligt när det är match.

Glenn Hysén, fotbollslegendar:

– Det är för daltigt helt enkelt. Hur kan han få gå in så där, jag fattar inte? Det måste till någon lagändring, så här kan det inte hålla på. Det spårar ju ur nu.

– Det är så bedrövligt och tråkigt att se på. Så sjukt så det finns inte. Jag skyller inte på polisen men det måste få större befogenheter. Killen borde få ett ordenligt straff. Får han tre års fängelse så gör ju ingen om det.

Bo Petersson, fotbollsexpert Viasat:

– Det här är inte en fråga för idrotten utan en fråga för samhället. Det har det varit i min värld sen jag hade en radiodebatt med Anna Lindh redan på 80-talet.

– Vi har varit för blåögda inom fotbollen. Idrotten måste bestämma sig för att det här inte är vår fråga utan samhällets.

Abgar Barsom, fotbollsspelare Syrianska:

– Man måste ha hårdare civila regler. Det ska vara från regeringshåll. Har man hårdare regler och man får en månad eller tre månaders fängelse minimum då ska det mycket till att man gör så här. På samma sätt som det är i den engelska fotbollen.

Andreas Haddad, fotbollspelare Örebro:

– Man måste helt enkelt höja straffen så man inte vågar springa in på plan och göra sådant här. Jag var med i Assyriska när Andy Tompuu fick en smäll (av en inrusande supporter). Han fick väl bara lite böter och så.

Tomas Nordahl, fotbollslegendar:

– Först och främst måste man straffa den som gör gärningen. Sen måste klubbarna ha ordning på supportrarna. Det här kan bli fotbollens död! Vi kan tappa den publik vi har erövrat.

Billy Ohlsson:

– Regeringen måste ta krafttag och agera på något sätt. För mig finns det bara en sak. Straffa dem som gör det med riktiga personliga straff. Identifiera förövarna och dra dem inför rätta.

– Regeringen måste skippa sekretess för att komma åt problemet. De måste jobba hårdare mot det här som tar död på fotbollen.

Tobias Carlsson, fotbollsspelare Kalmar FF:

– Straffen måste bli hårdare. Hade han vetat om att han blivit inburad i fem år så hade han förmodligen inte gjort det.

– Patrasket bara fortsätter och det goda blir lidande. Det drabbar sponsorer och intresset för allsvenskan i stort. Det är totalt fel.

Malin Swedberg, polis och fotbollsexpert på TV4:

– Det ska vara omöjligt för en person som beter sig på det här sättet att kunna beträda en svensk arena.

– Man måste kunna använda den lagstiftningen som finns och straffa individerna. Och sen krävs det kraftiga påföljder med böter och anmälningsplikt på samma sätt som man har i England.

Tomas Wernersson, fotbollsexpert SVT:

– Man måste hitta individerna som gör det här och de måste få sina straff. Nu har man jätteläge när man har den här killen, att han verkligen hängs och ut och får står till svars för det han gjort.

– Fotbollen måste få hjälp av samhället och lagföra dem här och belägga dem med anmälningsplikt. Man måste ta till sådana drastiska regler som i England.

Erik Niva, Fotbollskrönikör, Sportbladet:

– Tycker klubbarna gör i stort sett vad de kan. Klart man ska kunna döma böter till Malmö FF en kväll som den här.

Det är omöjligt är att visitera bort läktarproblemen. Det som hjälper mot den här typen av läktarskandaler är bättre övervakning och hårdare lagstiftning och det ligger långt ovanför klubbarnas huvuden.

– Vi ska titta på hur betydligt värre huliganpoblem har lösts internationellt. Vi ska på Storbritannien Holland, Tyskland, Belgien och Danmark. Vi ska titta på vad de gjort och vi ska titta ordentligt.

Jennifer Wegerup, krönikör Sportbladet:

– Det finns inga enkla svar på den här frågan, ända sen jag började skriva sport har man sagt att det är ett samhällsproblem.

– Det är helt tydligt att det inte täcker att gulla och prata och ha mysiga projekt. Klubbarna måste få de juridiska och lagliga verktygen. De måste få möjlighet till kameraövervakning och avstängning.

De som gör sådant här ska inte stängas av på två, tre år – de ska stängas av på livstid.

De människor och fans som älskar fotbollen – den goda massan – måste skyddas från den som inte är det. Då måste man kanske se till att klubbarna får andra maktmedel

Robert Laul:

– Jag skulle vilja se en riksomfattande kampanj à la "SvFF – Fotbollsmördare" eller "Fotbollen är inte enig i 51-frågan" som initieras av Svenska Supporterunionen, SFSU, samt att alla supporterorganisationer och Ultrasgrupper agerar med ramsor och plakat mot våldet och stöket på arenorna med start från omgången efter EM-kvalet. Hittills har de inte velat protestera mot våld, kanske dags nu?

Tommie Elgestål, 58, säkerhetsansvarig IFK Göteborg

– Jag tycker synd om klubbarna och vi måste få hjälp att straffa individerna. Det är ju de som förstör. Det krävs hårdare lagar och mer civilkurage från folket på läktarna. Vad ska klubbarna göra om det hoppar in en person och bryter en match? Klubbarna står maktlösa.

Torsten Hanberger, 77, pensionär, Askersund 

– Ansvaret ligger hos den uppjagade stackare, som ensam invaderade planen. Men medansvariga är vi allihop, poliser, ordningsvakter, supporters, jurister, politiker och allmänhet!

Alla har alltför länge ropat på åtgärder. Men vilka åtgärder? Där blir alla plötsligt osäkra och rådvilla.

Men något måste göras! Använd den energi som nu har utlösts, sammankalla en lämplig grupp mänskor med insyn, integritet och inflytande. Ge dom sex månader. Låt dom titta på hur man arbetar i t ex Tyskland och England. Sen vill vi ha förslag på bindande åtgärder. Se till att inte ligisterna längre kan sitta hemma och skratta åt lagar, förordningar och oskyldiga medmännskor!

Låt dom ta sitt ansvar!

Då kan vi andra förhoppningsvis andas lita lättare!

Regina Ståhl, 47, Halmstad

– Jag blir rent ut sagt förbannad när jag hör gång på gång att sånt här händer på arenorna. Svårt hitta en lösning på problemet. Kameror i varje vrå så att allt som händer på publikplats registreras? Stränga straff för de som begår brotten, avstängning från arenorna?

Ta in info från utländska arenors arbetssätt när det gäller att stävja huliganism. Poliserna i har nog ganska bra koll på vilka element som brukar stöka...låt polisen och vakterna få befogenheter att agera rejält. Kanske drogtester skulle va befogade i större utsträckning?? Inte många som beter sig så aggressivt utan att vara påverkad av nån form av drog!? Sorgligt men sant!!  Sänk inte ert lag genom att dra på föreningen stora böter, det är tufft nog att få allt att gå runt?!

Fredrik Wallin, 42, Custome support manager, Washington DC, USA

– Ansvaret ligger till 100% hos våra verklighetsfrånvända politiker.

Ge polisen och domstolar möjligheten att omhänderta dessa individer, straffa dom ekonomiskt och med fängelse samt tillåt portande/avstängning av dessa idioter så kommer vi snart att ha löst problemet. Detta gunnar utmärkt i USA där läktarvåld och incidenter som denna är MYCKET ovanligt och får amerikaner att häpna över 3 saker.

1) varför får dessa personer komma till följande matcher?

2) Vad gör polisen?

3) varför straffas lager och inte idioten?

Sluta dalta med hulliganer!!!!!

Marcus Axelsson, 23, studerande, Stenungsund

– Politikerna måste ta sitt ansvar och skärpa lagstiftningen för att svensk fotboll ska komma till rätta med sina problem. Hur? Kolla hur man gjort i England där spelarna inte behöver oroa sig för att bli attackerade av fans varje gång de går ut för att spela match.

Robert Åhman Persson, 24, spelare AIK

– Självklart är att man måste göra någon ändring i den svenska lagen, annars kommer man aldrig få bukt med problemet.

Håkan Jeppsson, 48, ordförande Malmö FF

– Det blir fjantigt att diskutera i framtiden varför publiken sviker och snittet går ner. Det tror väl fan det. Vilka familjer vill gå på sådana här tillställningar?

Något sånt måste införas. Malmö FF och klubbarna kommer inte att klara det på egen hand. Vi ska göra allt vi kan. Stänga av för året, på livstid och försöka stämma och få dem åtalade som har brustit, men vi måste ha hjälp av polis och åklagarmyndighet.

Mattias Bäcklin, 27, studerande, Luleå

– Sätt ihop en grupp bestående av politiker, poliser och klubbdirektörer och åk över till England och se hur man har gjort där. För uppenbarligen så har dom lyckats väldigt bra med arbetet att hålla våldet borta från arenorna trots mängder av firmor och sånt trams!

Kopiera deras koncept så tror jag vi slipper sånt här ganska omgående.

Viktor Kärnstrand, 24, studerande, Göteborg

– Att lägga ansvar på klubbar är bara ett svepskäl och kommer inte leda till några effekter.

Att avskaffa ståplats hade varit mycket tråkigt, då det finns så mycket positiv energi som förgyller matcherna. Man skulle också kunna anta att folk inte nödvändigtvis är mindre brottsbenägna i sittande ställning.

Däremot att bestraffa den som utför då det så att handlingen är associerad med en stor personlig ”kostnad”,

liksom vi gör för att stävja annan brottslighet. Kameror som övervakar arenorna hade då varit ett sätt att kunna avgöra i ansvarsfrågan. Kanske inkräktar det på vår integritet. Men tycker man det är jobbigt så kan man tänka på att man är ganska offentlig på en läktare även när ingen kamera är riktad mot en.

Sara Hällbom,  21,  student, Tullinge

– Jag anser att våldet måste bort från läktarna nu och det är den enskilde individen och politikerna som måste se till att det blir så.

Lagen själva ska inte ha ansvar för att några enstaka idioter, som inte ska kallas för supportrar, förstör för en hel förening.

Det måste komma till en ordentlig lag där det går att stoppa personer som blivit avstängda från arenorna, allra helst ska de bli avstängda på livstid.

Sen måste polisen börja ingripa när det sker saker på läktaren. Nu kan man personer tända bengaler utan att någon ingriper och det är helt fel.

 Alla måste helt enkelt ta sitt förnuft till fånga och kämpa för att fotbollsvåldet ska försvinna.

Pär Jonsson, 27, markandsansvarig, Umeå

– Debatten har ju pågått i så många år att det snart blir löjligt. Det mest allvarliga är ju att ansvarsfördelningen ännu inte, år 2011, är utredd. Alla skyller på varandra: klubbarna, supporterklubbarna, Riksidrottsförbundet, Fotbollsförbundet, polisen, politikerna, till och med jag får skulden då vissa säger att det är samhällets ansvar.

Att det efter så här fruktansvärt många år ännu inte skapats gränsöverskridande arbetsgrupper där representanter från ALLA olika delar ingår, med personer som har ett visst ansvar inom sitt respektive område och då även har makt att förändra, är för mig en gåta. Varför händer det inte ett jävla skit?

 Att ni ens skall, år 2011, behöva formulera frågan som ”vem bär ansvaret” är ju ett jävla skämt.

Tommy Theorin, 63, generalsekreterare för Svensk elitfotboll

Klubbarna måste ha hjälp av myndigheter för att underlätta identifiering och genom sekretesslagen få utrymme att stänga av de här idioterna.

Björn Bördin, 60, säkerhetsansvarig IF Elfsborg

– Det är klart att det ska vara tuffa och hårda domar mot de här personerna. Det här är ett socialt problem och har ingenting med fotboll att göra. Vi som sysslar med det här vet att det är samma personer som slåss på stan, stjäl och rånar. Vi välkomnar lagar som gör att vi kan sätta åt de här personerna hårdare så vi slipper ha dem på arenan.

Fredrik Fagerlund, 38, Helsingborg, Supportchef

– Ansvaret ligger utan tvekan på samhället. Det är brottsliga handlingar som begås av några få och de skall därför behandlas som brottslingar. En idrottsklubb kan inte hållas ansvarig för det en eller flera individer gör i dess namn.

Magnus Olofsson, 28, Kriminalvårdare, Helsingborg

– Detta är så bedrövligt och sorgligt... Såg matchen på en pub i Helsingborg. Brukar åka på derbyna men var orolig för just våldsamheterna efter att HIF-supportrarana ansåg sig felaktigt behandlade av polisen vid supercupen. Att hämd och våld skulle uppstå.

– Ingen vill ha det så här... alla förlorar... Vi vill inte vinna matcher på detta sättet. Ingen firade i Helsingborg efter matchen... stämningen dog och folk gick hem.

– Absolut ingen MFF fantast men jag unnar inte dom detta. Måste ske en ändring på politisk nivå med ändrad lagstiftning och fler möjlighet för klubbarna att föra register på bråkstakarna...  Så sorgligt !!

Ingemar Bengtsson, 66, pensionär, Lindome

– De politiskt ansvariga, dvs. lagstiftarna, bär huvudansvaret när fotbollen inte kan försvara sig mot terrorister. Lagen måste ge klubbarna rätt att avgöra vem som ska få komma in på en arena och vem som ska stängas av. 

Med det utrymmet i lagen bör klubbarna kräva särskild legitimation av män mellan 15 och 30 år för att få komma in på en match. Män i den gruppen bör först vara godkända av klubben och ”registreras” som godkända allsvenska åskådare. Klubbarna måste alltså skärskåda varje individ i åldersgruppen, ta reda på fakta om individen, såvida han inte har fullgoda referenser eller blivit rekommenderad av någon klubbmedlem. Tråkig åtgärd, men nödvändig. Det publikbortfall som kommer att uppstå initialt kommer att kompenseras fullt ut på sikt, när familjer åter förstår att det är tryggt att gå på match.

Per-Martin Palm, 27, Stockholm, student

– Jag anser att det är dags för Lena Adelsohn Liljeroth och Fredrik Reinfeldt att inse att detta är ett samhällsproblem som de svenska fotbollsklubbarna inte klarar av att hantera på egen hand.

Tidigare uttalanden från Adelsohn Liljeroth visar på motsatsen så min förhoppning är att kvällens händelse ska få dem att reagera.

Adelsohn Liljeroth skriver på kulturdepartementets hemsida att ”Kultur är framför allt föda och språngbräda för själen – men bidrar också till högre ekonomisk tillväxt i samhället.”

Jag hoppas för allt i världen att hon nu inser att hon har lika stort ansvar över idrotten som över kulturen och att den har samma funktion.

Mikael Santoft, 59, generalsekreterare SvFF

– Justitieministern måste kliva fram och säga vad hon tänker göra. Det måste till en mycket skärpt lagstiftning och det mycket snabbt.

Tillträdesförbudet i Sverige är helt verkningslöst. Vi måste ha nya lagar och förordningar. De här kriminella individerna måste bestraffas hårt och vi måste ha anmälningsplikt eller fotboja för att förhindra att de kommer till fotbollen, säger Mikael Santoft.

Henrik Qvist, 42, supporterpolis, Malmö

– Vi har svensk lagstiftning att ta hänsyn till. Där man inte har, som i England, en särskild fotbolls- eller idrottslagstiftning. Det är kanske inte optimalt för fotbollen. Det regelverk som fotbollen har är ibland tuffare än svensk lagstiftning.

Den bästa lösningen är att ”vi” internt kommer överens om vilka regler ”vi” har. Det måste grupperna göra. Sen måste samhället stötta både klubben och de här individerna så att de kan göra rätt saker.

Vi måste först och främst ha de lagliga reglerna. Utan att skrika på för mycket hårdare regler måste det någonstans få tydliga konsekvenser.

Svenska förbundet dömer ut böter, för så gör man i Uefa. Dränerar man klubben på en halv miljon kronor, var ska klubben ta den halva miljonen ifrån? I stället borde man kanske döma klubben till att öka säkerheten för en halv miljon kronor.

Jan Björck, 65, Stockholm

– Inför regler som i England, sluta behandla supporterklubbar som grupp utan som individer UTAN extra förmåner, ta bort ståplats och inför personliga biljetter.

Tryck på så att ansvariga myndigheter tar sina beslut men fotbollsledningen måste också sluta dalta med ”supportrar”.

Johan Åberg, 21, Stockholm

– Alla riktiga supportrar tycker att det som händer på svenska arenor titt som tätt är förkastligt och vi vill inget annat än att ha bort den här typen av idioti från våra matcher. Det är dock inte alltid så enkelt.

Supportrar som säger ifrån hamnar i konfrontationer med de s.k. risksupportrarna och den lilla klicken är svår att bryta upp. Klubbarna kan inget göra när man inte ens har stöd av förbundet och dess disciplinnämnd samt inte har rätt att ha foton till hands vid insläpp till arenan.

Politiker och ordningsmakt är de som måste reagera. Idioterna tror att bara för att de är en del av något större behöver de inte personligen ansvara för sina handlingar. Dessa personer är inte många till antalet, de som verkligen utför handlingarna, och de måste identifieras och straffas som vid ett allvarligt brott på stan. Jag tror ingen vill känna sig övervakad men är det mer omfattandevideoövervakning och identifiering som krävs tror jag att vi alla är överens om att det är värt det!

Som ett tillägg kan jag säga att tar man bort ståplats från svensk fotboll så dör den på riktigt.

Jag tror att de som ser på matcher väljer att gå på svensk fotboll för att skapa stämning, gemenskap och kärleken till sitt klubbmärke. Vill man se ”bra” fotboll ser man på tv!

Lars-Åke Lagrell, 71, ordförande SvFF

– Vi som nation måste bestämma oss. Det går inte att säga att det är allas ansvar. Det är riksdagens, säger förbundets ordförande Lars-Åke Lagrell.

– Jag skulle också vilja strunta i att prata när det hänt något tråkigt. Det är bekvämast. Men det är nu hon (justitieminister Beatrice Ask) måste säga om hon fortfarande står fast vid det man sagt innan.

Anders Lütz Vällingby, officer

– Orsaken är att det inte finns statuerade exempel på att man straffas hårt om man gör överträdelser som detta. Inför de engelska lagarna/åtgärderna runt fotbollsmatcherna. Ge huliganerna hårda och kännbara straff när de tas.

Stör dom, ställ krav på supporterklubbarna att de ska ange de som stör matcherna. Inför hårdare visitationer inför matcherna, börja tidigare innan matcherna. Av med byxorna på dom och kolla in i dajmkrysset om man misstänker nån. Kolla väskor och ryggsäckar omsorgsfullt.

Stig Johansson, Phuket, Thailand

– Jag anser att Staten måste ändra lagstiftningen, men klubbarna måste ta sitt ansvar också.

Mats Regnér, 36, Stockholm, konsult

– Sätter ingen direkt ansvarig. Men kommer med ett par förslag på direkta verkande åtgärder.

Drogtesta alla innan de går in på arenan. Säkert både skitdyrt och krångligt men det får bort en riktigt stor del av stöket. Jag tror det kan vara så mkt som 80% av det riktiga drägget.

Lägg därtill alkomätare, med en rimlig nivå. Några bira bör folk få ta men inte vara skitfulla.

Klubbarna har i sina avtal att spelare, ledare mm inte får använda droger, alkohol etc. under säsong. Varför ska supportrarna få det?

Egentligen en ganska enkel metafor att få igenom i alla sammanhang (till och med populistisk) och visst kostnader för kontrollen, men det ger sig efter att samma personer blivit avhysta utanför arenan ett antal ggr.

Jesper Zällh, 24, kock

– Regering bär ansvaret!!! allting skylls för lätt på klubbarna som redan lägger ner sjukt mycket pengar på säkerhet. om klubbarna ska stå ansvariga ska dom också kunna få juridiska hjälpmedel. om inte regeringen vill hjälpa till får väl klubbarna bli polis/åklagare/domstol men känns ju lättare om samhället bara hjälper till lite istället.

Per Ågren, 49, sportchef Malmö FF

– Jag vet inte i hur många år vi pratat om det här i svensk fotboll. Men det händer fan ingenting. Vi pratar om goda krafter, vi kör supporterdialog, vi pratar med dem... Likt förbannat är det någon som står däruppe och får vara tuff, skicka in raketer och till och med springa in och ge sig på en spelare.

Sammanställning: Erik Karlsson, Patrik Sjögren, Stefan Alfelt, Johan Flinck

ARTIKELN HANDLAR OM