Svensk seger räckte inte till final

Publicerad:
Uppdaterad:
Lotta Schelin.
Foto: FOTO: BILDBYRÅN
Lotta Schelin.

Sverige missade finalen i Algarve cup, trots seger med 1–0 mot Kina.

Men det gör inte så mycket, eftersom "bronsmatchen" mot Japan blir bra träning inför mötet med Nordkorea i sommarens VM.

Lotta Schelin hoppade in direkt efter paus mot Kina, sprang sig fri och gjorde ett snyggt svenskt segermål i andra halvlek – men var på gränsen till offside när passningen kom från Therese Sjögran.

– Jag har ingen aning. Jag stannade upp med försvarslinjen, men de tryckte ju upp, säger en glad Schelin efter matchen.

Hon placerade behärskat bollen förbi Kinas utrusande målvakt.

– Lotta var pigg, och gör mål, det är viktigt, säger förbundskapten Thomas Dennerby.

Schelin och Antonia Göransson byttes in för att ge spets, efter en mållös och inte så minnesvärd första halvlek på det portugisiska ligalaget Olhanenses stadion i Olhao.

– Vi kom igång bra direkt i andra halvlek, med ett mycket bättre spel. Men den goda viljan att vinna gjorde att vi öppnade oss lite, och Kina fick kontringslägen. Matchen hade nästan kunnat sluta 3–3, tycker Dennerby.

Det svenska laget har gjort goda insatser i segermatcherna mot Danmark och Kina. Med facit i hand missades finalplatsen på den inledande förlusten mot "skrällgänget" Island, som vann gruppen med tre raka segrar och får möta USA i finalen på onsdag. Isländskorna slog Danmark med 1–0 på måndagen.

För Sveriges del väntar en match om tredje pris – precis som i fjol, då man besegrade just Kina med 2–0 i en regnig bronsmatch. Även denna gång blir det asiatiskt motstånd. Japan tog andraplatsen efter USA i grupp A, tack vare 1–0 mot Norge i en avgörande match när gruppspelet avslutades.

– Helintressant, säger Dennerby om att ställas mot Japan.

– Det är ett lag vi inte mött på länge. Japan är väldigt likt Nordkorea, som vi ska möta i gruppspelet i VM, och de två lagen är ungefär jämngoda. Det är skitbra för oss att få mer asiatiskt motstånd, säger Thomas Dennerby.

– Det här var vår plan, tillägger förbundskaptenen med ett skratt.

Måndagens segerskytt instämmer i det positiva med att få möta Japan.

– De är små, kvicka, ettriga, bra med boll, löper mycket och är väl organiserade. De är ganska kompletta, men har väl storleken emot sig. Det är nyttigt för oss att få jobba mot såna lag. I Europa är vi vana vid ett annat spel. Vi måste själva vara väl organiserade för att vinna, framhåller Lotta Schelin.

Micke Larsson/TT

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN