Mutumba: ”Jag är glad som fan”

avOskar Månsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sportbladet träffade AIK-fansens nygamle favorit

En stor profil är tillbaka i allsvenskan.

Men Martin Mutumba ska spela först och snacka sen.

– Jag ligger lågt. Jag har aldrig gillat att vara med i media, säger han.

Fast just den här gången kommer citaten ändå.

Det börjar trevande. När Sportbladet träffar Mutumba på träningsanläggningen Karlberg förklarar han först det inte finns så mycket att prata om.

”Allt står på hemsidan”

– Allt som jag vill säga står på hemsidan, säger han och svarar kort på ett par inledande frågor. Men sedan lossnar det – och det ordentligt.

Ja, den här dagen, den första i den nygamla klubben, pratar Mutumba om både det ena och det andra. Efter det är planen att ligga lågt i medierna.

– Det är ingen mediebojkott, det vill jag verkligen säga. Förra året var det "kom och ta oss", i år visa först och snacka sen. Vi har många unga spelare så vi kan inte gå ut och säga att vi ska vinna SM-guld. Jag sa inte det 2009 heller och sen blev det… snöbollen började rulla och så vann vi SM-guld. Men om jag skulle snacka nu skulle alla säga "ni vann inte SM-guld" om vi inte vinner. Det är så det funkar i Sverige – alla vill att det ska gå dåligt för den som snackar.

Är du tillbaka i AIK för att stanna?

– Ja, jag är tillbaka för att stanna, jag har skrivit på för tre år och jag vill alltid fullfölja kontrakten även det ibland blivit lite tveksamheter. Jag ska göra mitt bästa försöka vara här i tre år.

Är du lycklig?

– Jag är glad som fan. Det var länge sedan jag var så här glad. 2009 kanske (skratt).

Var det självklart med AIK?

– Ja, fråga vem som helst och jag tror inte de svarar att "Martin Mutumba – det är han som spelar i Elfsborg, Malmö" eller någonting sånt. Jag tror inte de lagen vill ha mig ens, alla förknippar mig med AIK.

Var står du fotbolllsmässigt – har du utvecklats i Ungern?

– Det får jag visa på fotbollsplanen men jag kan inte säga så mycket nu. Jag hoppas att visa vad jag kan.

Vet du själv var du står?

– Ja. Men det är hemligt (skratt).

När får vi se det första gången?

– Vi ska stegra sakta men säkert. Det är lång tid kvar till allsvenskan börjar, om jag ens får vara med i truppen då. Det är inte bråttom.

En längre intervju med Martin Mutumba läser du i Sportbladet imorgon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM