Lustig: ”Jag har många alternativ att välja mellan”

avMichael Wagner

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT

Celtic uppges vara intresserade av Portos högerback Fernando Fonseca, 21.

Det kan betyda att Mikael Lustigs tid i Glasgowklubben går mot sitt slut – och att en flytt till allsvenskan och AIK närmar sig?

– Jag har många alternativ – men fokus just nu är på Celtic, säger Lustig till Sportbladet.

Fotbollen är het i Skottlands största stad. 

Ligan återstartar under onsdagen, Rangers utmanar för första gången på flera år på allvar Celtic och det rustas under januarifönstret.

Det påverkar sannolikt i högsta grad landslagsbacken Mikael Lustig, 32, vars kontrakt med Celtic går ut till sommaren.

Flera skotska tidningar uppger att Celtic är intresserade av Portoförsvararen Fernando Fonseca som har en prislapp på cirka 23 miljoner kronor. Den portugisiske U21-landslagsmannen ses då som en tänkbar ersättare till Lustig.

Pratar med Rodgers

– Jag har en dialog med vår tränare (Brendan Rodgers) och klubben. Både mitt och den andre högerbackens (Cristian Gamboa) kontrakt går ut. Att Celtic letar efter ny högerback har jag inget som helst  problem med. Det måste de fixa till.

– Sedan får vi se hur min situation blir, om jag blir kvar eller går någon annanstans.

Vilken är din känsla vad Rodgers och Celtic vill med dig?

– Vi har en bra dialog och jag vet vad han vill. Det är fortfarande några månader kvar och några veckor på det här fönstret. Först och främst får vi se vad de gör i det här transferfönstret, säger Mikael Lustig till Sportbladet.

Det blev en del rubriker när Lustig dök upp på AIK:s guldfest efter att Solnalaget säkrat SM-guldet i höstas och svenska mästarna har kopplats ihop med högerbacken efter det.

Vad kan du säga om AIK:s intresse?

– Inte speciellt mycket. Det blåstes upp lite grand när jag var ute och träffade Sebbe (Larsson) efter att de hade vunnit guld och helt plötsligt så var det klart att jag skulle till AIK…haha.

– Celtic har inte fått någon förfrågan än och jag har inte hört något konkret. Just nu är det fullt fokus på Celtic som gäller för mig. 

Flyttar till Västerås

Tjatar Sebastian Larsson och Granqvist på att du ska komma hem till allsvenskan?

– Hehe, ja, båda har haft bra namn när de kommit hem. Granen tog upp HIF till allsvenskan och Seb vann ett SM-guld. Livet lekar för dem. Någon gång kommer vi flytta hem till Sverige. Men om det är till sommaren eller om ytterligare några år vet vi inte. 

Mikael Lustig, hustrun Josefin och döttrarna Lucia och Lexie har ett hus i Västerås och det är där familjen bosätter sig när man flyttar hem till Sverige.

Om det inte blir en förlängning med Celtic, har du många alternativ då?

– Ja. Även om jag blivit äldre så kan jag få en annan roll i många lag som söker efter en mer rutinerad spelare som kan spela i flera olika positioner. Det finns många klubbar som kan tänka sig ha en gamma Lustig i laget, haha. 

– Det är självklart jag tittar och lyssnar på olika alternativ. Det måste man göra i den här branschen. Vi sitter ner i familjen och pratar om vad vi vill göra. Vi trivs bra i Glasgow och skulle vi stanna här så vet vi att vi har det bra.

– Vi vet vad vill egentligen. Men det vore dumt av mig att lägga alla korten på bordet när jag inte vet vad som kommer hända. 

Rangers utmanar

Ärkerivalen Rangers, som gör tredje säsongen sedan återkomsten i högstaligan, utmanar nu Celtic rejält om ligatiteln.

– Vi har varit lite upp och ner den här säsongen och det är jämnare än någonsin varit. Det gäller att vi är på tårna från början. Vi har tre matcher tätt direkt nu, säger Lustig.

Att Rangers är tillbaka i toppen märks inte bara i tabellen. När den svenske landslagbacken lägger ut något på Instagram haglar det in kommentarer från egna fans och motståndare.

– Det är två extremt stora klubbar med väldigt mycket fans. Det är inget nytt.

Är det jobbigt med alla tuffa ord?

– Jag vet när jag varit bra eller dålig. Det är inte ofta jag sitter och scrollar igenom alla kommentarer. Hade jag tyckt att det var jobbigt så hade jag gjort mitt Instagram privat och börjat blocka folk. Nej, det är inget problem.

Ett av redan tre klara nyförvärv för Celtic är unge anfallaren Timothy Weah, 18. Pappan heter George, hade en ung Mikael Lustig som supporter, och utsågs till världens bäste spelare 1995.

– Timothy kom till oss för några veckor sedan. Det är fortfarande en väldigt ung kille. Det kan bli en duktig forward av honom. Jag är ett stort Italien-fan så jag har bra koll på hans pappas tid i Milan, säger Mikael Lustig.

Borde klivit av direkt

Umeåsonen spelade två matcher i mellandagarna efter att ha varit borta ett par veckor efter en otäck hjärnskakning mot Salzburg i Europa League 13 december.

Trots den tuffa smällen mot huvudet spelade Lustig vidare i flera minuter innan han byttes ut.

Ångrar du att du spelade vidare?

– Just där och då kände jag mig klar i huvudet. Jag hade full koll på matchen och vad som hade hänt. Efter ett tag började synen svika lite. Sedan började jag må dåligt efter matchen. Efter det var klubben extremt noga med mig. Jag gjorde en del tester och kunde egentligen ha spelat tidigare, men Celtic ville inte ta några risker.

– Det var en bra smäll och så här i efterhand så skulle jag kanske ha bytt med en gång.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM