Kvinnor hänvisas till familjeläktaren

Kravet i italienska supercupfinalen – spelas trots protester

Av: Simon Sjöstrand

Publicerad:
1 av 3 | Foto: Gregorio Borgia / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix

Juventus och Milan möts i den italienska supercupfinalen.

Alla kvinnor som vill se matchen?

De tvingas bänka sig – på familjeläktaren.

Om knappt två veckor avgörs den italienska supercupfinalen i saudiarabiska Jeddah.

Storlagen Juventus och Milan gör upp om titeln och det väntas bli fullsatt – drygt 60 000 åskådare – när Cristiano Ronaldo och kompani gästar arenan King Abdullah Sports City.

Men matchen har kantats av kontroverser.

Stora protester

Valet av spelplats har blivit ifrågasatt och det har varit stora protester från människorättsorganisationer efter mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Och nu kommer nästa kontroversiella fråga.

De kvinnor som vill se matchen på plats måste göra det på familjeläktaren, enligt ett pressmeddelande från Serie A. Det betyder att bara 15 procent av arenans kapacitet kan tas upp av kvinnor, enligt Football Italia.

Förbudet upphävt

Det har tidigare varit förbjudet för kvinnor i Saudiarabien att se på fotboll på landets arenor, men sedan ett år tillbaka har arenor i Dammam, Jeddah och huvudstaden Riyad sektioner för kvinnliga supportrar.

I januari förra året spelades en historisk match mellan Al-Ahli och Al-Batin där saudiska kvinnor för första gången tilläts se fotboll på plats.

– Jag fick alltid se matcherna på tv när mina bröder gick till arenorna. Gång på gång frågade jag mig: "Varför får inte jag gå?". I dag har det ändrats. Det är en glädjens och lyckans dag, sa en supporter, Noura Bakharji, då.

Finalen spelas den 16 januari.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.