Officiellt: Torbjörn Nilsson lämnar Blåvitt

avEmil Carlsvärd, Filip Durefelt

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JÖRGEN JARNBERGER / BILDBYRÅN

Efter ett halvår som assisterande tränare väljer Torbjörn Nilsson, 63, att lämna IFK Göteborg.

I stället ska Blåvitt-ikonen gå vidare i sin karriär.

– Det vore värre om en bärande spelare lämnar, säger Torbjörn Nilsson till Sportbladet.

I somras valde Torbjörn Nilsson att återvända till IFK Göteborg, där han fick rollen som assisterande tränade till Alf Westerberg. Men redan efter ett halvår i föreningen står det klart att 63-åringen inte fortsätter i klubben nästa år.

– Det är ingen stor dramatik. Vi har helt enkelt inte hittat en lösning som passar oss båda. Jag väljer därför att gå tillbaka till min ordinarie verksamhet med att bland annat föreläsa för organisationer och att skriva böcker. Jag önskar Blåvitt, klubben i mitt hjärta, lycka till i sin nya satsning mot ett SM-guld, säger Torbjörn Nilsson till klubbens hemsida.

”Inga känslomässiga värderingar”

När Sportbladet ringer upp Nilsson vill han inte gå in på vad de inte kom överens om gällande hans roll. Och han menar han inte tar det så hårt att han nu lämnar IFK Göteborg.

– Jag är en pragmatiker. Jag skrev mitt första kontrakt 1975, också det med Blåvitt, och sedan dess har jag levt så, på kontrakt över 1, 2 eller 3 år. Jag lägger inga känslomässiga värderingar i om det blir en fortsättning eller inte.

Inte ens med Göteborg?

– Jag förstår ju att det blir rubriker med mitt namn men i det här fallet vore det värre om bärande spelare lämnar. Jag har inte haft en så framträdande roll.

Hur har den här tiden hos Blåvitt varit?

– Fram till den 12 september var det fantastiskt. Då drog jag av hälsenan och efter det var jag lite handikappad och offside.

Vad har du fått för intryck av nya tränaren Poya Asbaghi?

– Jag har inte träffat honom i mer än en halvtimme. Men för sin ringa ålder verkar han ju väldigt mogen. Jag gör en jämförelse med 1979 då Sven-Göran Eriksson kom till Göteborg som ung och oerfaren och förändrade hela strukturen i klubben totalt.

Gren: ”Viktig insats”

IFK Göteborgs sportchef Mats Gren tackar Nilsson på hemsidan för sin insats under höstsäsongen.

– Vi har gett honom ett erbjudande som han valt att tacka nej till, vilket vi självklart måste respektera. Sedan vill jag understryka betydelsen av Torbjörns inträde och med den värme han generar genom sin person, i det läge vi befann oss i somras. Jag är övertygad om att han känner vilken uppskattning det finns från spelare, ledare, kanslipersonal, supportrar, partner och alla andra kring klubben. Vi kan bara tacka för en väldigt viktig insats och önska lycka till i det Torbjörn planerar för framtiden, säger Gren.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM